no

Index Vakbarát Hírportál

Rovarrajokat tüdőznek le a fővárosiak

2013. augusztus 8., csütörtök 19:41

Valami van a levegőben – vannak, akik csak a szabadban futottak beléjük, de másoknak már a lakásukba is bejutottak az apró rovarrajok. Leginkább milliméteres árvaszúnyogok tűnhettek fel nagy felhőkben Budapest több pontján, megkeserítik a futók és a kerékpárosok életét, pedig szárnyas korukban már nem sokáig élnek.

„Egy szigetkör alatt majdnem megfulladtam miattuk: belerepült az egyik a számba, és a torkomon akadt, köhögtem vagy két kilométeren keresztül. Ráadásul vegetáriánus vagyok, nem akartam lenyelni” – mesélte Kata nem éppen kellemes találkozását a Budapest több pontján megjelenő, nagy rajokban nyüzsgő kis rovarokkal. „Minden ezekkel van tele (ahol van a közelben víz, ott legalábbis), és tömeges pusztulásban elég erősek, nálunk otthon is nyomják” – osztotta meg tapasztalatait Balázs, akinél ráadásul a szúnyogháló ellenére a lakásba is bejutottak a kis jövevények.

Nick Cave beleállt a közepébe

Az irtásnak köszönhetően a Duna áradása után elviselhetetlen szúnyoginvázió már nagyrészt elvonult Budapesten, azonban az elmúlt hetekben egyre több helyen, víz közelében, buszmegállóban, teraszon, HÉV-en futhattunk bele a néhány milliméteres kis rovarokba. Jellemzőjük, hogy rengetegen vannak, beleszállnak a szájba, szembe, lerázni őket szinte lehetetlen. Sokan már csukott szájjal mernek csak kerékpárra ülni, mivel kevés rosszabb van annál, mint egy jó mély lélegzetvétellel letüdőzni teljes rovarkolóniákat.

Az ideérkező külföldieket is váratlanul érik a kis rovarok. Egyik kollégánk szerint a Herkules-film forgatására Magyarországra érkező mexikói újságírók is arról panaszkodtak neki, hogy napok óta szenvednek ettől a fura, általuk eddig egyáltalán nem ismert rovarhordától.

A Szigeten ugyan többen látták a rovarfelhőket, de a közönség soraiban nem érzékelték annyira a csapatokat, ellenben az éneklés veszélyes üzem lehet ilyen időkben. „Nick Cave és a zenekara komoly rovarfelhőben játszott, a kivetítőkön tisztán lehetett látni a közeli képeknél, hogy a dobos valószínűleg nem is annyira dobol, mint inkább próbál minél több, a feje körül keringő kis dögöt agyoncsapni” – emlékezett vissza Marci.

Apró árvaszúnyogokkal lehet dolgunk

„A legtöbben valószínűleg néhány milliméteres árvaszúnyogokkal találkozhattak, de számos más rovar is megjelenhet ilyenkor a levegőben. Én például a múltkor egy apró mezeikabócát találtam az ablakban” – mondta Szél Győző, a Magyar Természettudományi Múzeum bogárszakértője. Árvaszúnyogból közel 300 fajt mutattak ki Magyarországról, de óvatos becslések szerint legalább 1000 képviselőjük élhet nálunk, ez a csoport számlálja a legtöbb fajt a magyarországi legyek közül. Méretük 1 és 10 mm között mozog, egyes fajainak lárvái fontos haltápláléknak számítanak.

A petéket a vízfelszínre, vagy vízből kiálló tárgyakra, vízinövényekre rakják, amikből kifejlődve a lárvák a vízben nőnek tovább. Víz alatt nem feltétlenül nagyobb folyamot kell érteni, már egy kisebb pocsolya, sőt, akár egy virágágyás környéke is elég lehet a kifejlődésükhöz. Többszöri vedlés után bebábozódnak, majd néhány nap vagy hét múlva kikel a szárnyas rovar, ezek lephették el több helyen is a várost.

Víztől messzebb is beléjük futhatunk

„Délről északra húzódik a hadtest, én két hete már Soroksáron túléltem egy támadást, sűrű felhőben köröztek a fejem körül, fegyverük az egység, egyedül senkik. Azóta onnan már eltűntek, most viszont már övék több belső kerület és Óbuda is” – mondta Miki, aki napok óta rovarokat nyel az utakon robogózva.

Az árvaszúnyogok leginkább vizek közelében élnek, de a Dunától távolabbi kerületekben is könnyen beléjük futhatunk. „Már egy 20-30 kilométer per órás széllel is több kilométerrel arrébb utazhatnak” – mondta Szél. Ha pedig egyszer gyanútlanul oda tévedünk a közelükbe, nincs menekvés: „Mire belefutottunk a rajba a buszmegállóban, már késő volt: próbáltunk arrébb menni több méterrel, de mindig követtek minket a kis rovarok, képtelenség volt megszabadulni tőlük.”

Az is nagyon könnyen előfordulhat, hogy a szoba egyik ablakában sok van belőlük, a másikban pedig észre sem venni őket, de az egyértelmű, hogy a lámpafény vonzza őket. Egyébként egy hagyományos izzó és egy monitor közül inkább utóbbit választják, mivel ennek fénye gazdagabb a rövidhullámú összetevőkben. „Pénzt vettem ki ma reggel, és mivel az ATM éjjel is világít, oda gyűlnek, aztán meghalnak reggelre, mert semmi máshoz nem értenek. Konkrétan két milliméter vastagon álltak a hullák az ATM billentyűzetén. Szerintem a kártyám azért akadt a lyukban, mert oda is belehaltak” – támasztotta alá a fény vonzerejét Vera.

Nem kell félni tőlük

„Ezek a kis árvaszúnyogok egyáltalán nem ártalmasak, legfeljebb zavaróak” – mondta a szakértő. Általában már egy szúnyogháló is elegendő a távoltartásukra, ugyanakkor előfordulhatnak olyanok, amik nem elég sűrű szövésűek, így juthattak át például egy-két milliméteres kis rovarok Balázsnál.

Nálunk egyelőre nincs ok az aggodalomra, de azért nem árt kitakarítani őket a lakásból, mert a finom testű, elpusztult rovarok idővel kiszáradnak, szétesnek, és a házipor részeként allergiás tüneteket okozhatnak fehérjetartalmuk révén. Afrikában, a Nílus mentén valamint Európában Velencében a felhőben megjelenő árvaszúnyogok gyakran gondot okoznak.

Azért valószínűleg nem ők támadtak, hanem más kisebb rovaroktól szenvedett kollégánk az egyik benzinkútnál. „Alig tudtam a kocsit megtankolni tőlük, aztán bementem a shopba, hogy végre megmeneküljek, de ott még több volt, ráadásul köztük olyanokkal, amik csíptek is. A pénztárossal együtt próbáltuk hessegetni őket” – idézte fel a tortúrát Gábor.

„A sörömből kellett kihalásznom őket”, „Hétfőn focin négyet nyeltem be, de szerintem nincs nagyon rossz ízük” – nos, nekik sem kell aggódniuk, a kis árvaszúnyogok vagy más kis repülő rovarok elfogyasztása egyáltalán nem egészségtelen, egyes kultúrákban például komoly hagyománya van a rovarevésnek.

Gyorsan cserélődnek

A rovarok repüléskor valójában már életciklusuk végéhez érnek, amikor lényegében csak a szaporodás van hátra, így nem meglepő, hogy szerkesztőségünk egyik vécéje és egyik kolléganőnk konyhája is szabályos rovartemetővé alakult át egy időre. „Fajtól függően lehet, hogy egy-két órát, de legfeljebb néhány napot maradnak életben” – mondta Szél.

Több tízezres, akár milliós tömegben rajzanak, de ezek akár napok alatt is cserélődhetnek egy adott helyen. Azt nehéz megmondani, meddig kell még számolni velük a város különböző pontjain, de már egy hidegfront is elsöpörheti egy részüket.

Támadtak a levéltetvek, lódarazsak

Az előző nyarakon leginkább muslicának nézte a legtöbb ember azokat a rajban jelentkező kis rovarokat, amik gyalogosok, de főként kerékpárosok életét keserítették meg heteken át. Azokról ugyanakkor kiderült, hogy valószínűleg szárnyas levéltetvek voltak, amelyek repülése 1-2 hét alatt lezajlik, az emberre pedig ugyanúgy teljesen veszélytelenek.

Sokkal inkább vigyázni kellett két éve nyár végén, amikor a főváros környékének erdős vidékein, a Pilis és a Duna mentén mentén a lódarazsak jelentették a fő veszélyforrást, amik az enyhe tél miatt szaporodhattak el a szokásosnál jobban. A Pilisben figyelmeztetést is ki kellett adni a túrázókat ijesztgető darazsak miatt, amik valóban veszélyesek voltak, hiszen 10-12 csípése egy nem allergiás embert is megölhet.

Ráadásul a nyár elvonultával sem ússzuk meg feltétlenül újabb rovarinvázió nélkül: öt éve ősszel poloskák lepték el a szokásosnál nagyobb számban Budapestet, miután az őshonos mezei poloskák túlzottan elszaporodtak.

Rovatok