Index Vakbarát Hírportál

Lassított felvételen az ugrópók repülése

2013. augusztus 8., csütörtök 15:22

Remek látásuk és a halálosan pontos ugrás miatt az ugrópókok a gerinctelenek vadmacskái. Évtizedekig nem volt világos a kutatók előtt, hogy egyszerű idegrendszerükkel hogyan képesek kiváló vadászteljesítményükre. Azt már lehet tudni, hogy az áldozatuk távolságának pontos megbecsülésére többek között különleges retinájuk miatt képesek. Most egy szuperlassított videofelvétel azt is megmutatja, hogyan tudják nagy sebességgel és pontossággal elkapni a zsákmányt.

Movie S1

Az ugrópókok saját testhosszuknál 50-szer messzebbre is képesek nagy pontossággal elugrani, így a levegőben való stabilitás kulcsfontosságú számukra. Ez arányaiban olyan, mintha az ember egy egész futballpályán ugrana át annak teljes hosszában, és találná el mondjuk a mit sem sejtő partjelzőt.

Ideges focikapus helyett itt a Hasarius adansoni egyik példánya a támadó. Mint a felvételen is jól látszik, ez a közelről állítólag egy nyolcszemű koalára emlékeztető pók a hálója anyagául is szolgáló selyemfonal segítségével kormányozva ugrik rá zsákmányára. A tajvani biofizikus Kai-Jung Chi szerint ugrás közben a pillanat tört része alatt húzott selyemfonal stabilizálja az állat mozgását, így a pókok a mozgásirány szabad szemmel észrevehetetlen apró töréseivel menet közben is tudnak korrigálni.

Rovatok