Index Vakbarát Hírportál

Elő a hálózsákot, itt vannak a Perseidák

2013. augusztus 10., szombat 13:20

Hétfőn és kedden lesznek a legszebben láthatóak, de tiszta égbolt esetén már a hétvégén is érdemes hálózsákban kifeküdni és megfigyelni az augusztusi nagy meteorraj tagjait, a Perseidákat. A porfelhő legsűrűbb részén idén augusztus 12-13. környékén haladunk át, de már a környező éjszakákon is jelentős meteortevékenységet láthatunk.

Elvileg a Perseida meteorok akár egy egész hónapon keresztül megfigyelhetőek, hiszen az üstökös pályája mentén szétszórt por mára széles lepellé terebélyesedett. A meteorok szabad szemmel is jól láthatóak, ehhez nincs szükség távcsőre. Hosszú expozícióra alkalmas fényképezőgéppel érdemes sorozatban lövöldözni az égboltra, ilyenkor nagyon szép felvételeket lehet készíteni fél – egy perces expozíciós idővel.

Amennyiben az időjárás is kedvezően alakul, óránként átlagosan 15-20 meteor is könnyen észlelhető. Gyakran előfordul, hogy sok percig nem hull egyetlen meteor sem, aztán egy percen belül jön három-négy is. Az égbolton gyakorlatilag bárhol lehet rájuk számítani, de leginkább valahol félúton a zenit és a horizont között, nagyjából 45 fokos magasságban érdemes fürkészni az éjszakai eget.

A megfigyelésre a nagyvárosoktól távoli, fényszennyezéstől mentes helyszínek a legalkalmasabbak. Budapesten legjobb talán a Hármashatár hegy, de a Normafa is megfelelő lehet. A Polaris Csillagvizsgáló hétfő és kedd este kilenc órától idén is nyitva tart, hogy fogadja az ilyenkor várható több száz látogatót. Aki viszont tud, menjen a településektől távolabb, például Magyarország legkevésbé fényszennyezett tájegységébe, a zselici erdőkbe.

A Perseidák első megfigyelése Krisztus után 36-ban történt Kínában. A meteorok a a 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származó, a Földdel egyidős, vagyis nagyjából 4,6 milliárd éves porszemekből állnak. Az atmoszférát 234 ezer km/h-s sebességgel érik el, hogy aztán látványosan elégjenek, Isten dicsőségére és a mi gyönyörűségünkre.

Rovatok