Index Vakbarát Hírportál

Boldogan éltek, míg bele nem haltak

2013. augusztus 11., vasárnap 16:05

Fél napra kiüt, stabilan hozza az amfetamin, a kokain, az ecstasy és az LSD hatásait, és épp olyan könnyű túladagolni, mint a heroint. A Serotoni még nincs egyéves, de Magyarországon már öten haltak bele a fogyasztásába.

A Fejér megyei rendőrség június 12-én kiadott közleménye szerint új kábítószer került a piacra, ami valószínűleg két halálesettel is összefüggésbe hozható. A para-metil-4-metilaminorex nevű szer fogyasztásába június 9-én egy 18 éves fiatal halt bele Székesfehérváron, majd június 12-én egy 28 éves férfi Csákváron. A rendőrség még aznap estig 12 olyan személyt azonosított, akik a két halottal közel azonos tünetekkel fordultak orvoshoz. A közlemény szerint a rendőrség nem tudja, honnan származhat a kábítószer; a nyomozás során öt embert őrizetbe vettek, de őket azóta szabadon engedték.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága július 6-án jelentette be, hogy a Serotoni fantázianéven futó anyagot felvették a C-listára; ezen szerepelnek az ideiglenesen törvényen kívül helyezett új pszichoaktív szerek. A Serotoni tehát hivatalosan még nem minősül kábítószernek, de a fogyasztása szabálysértésnek minősül.

A halálesetek száma július 31-re már ötre emelkedett; a rendőrség közleményében az áll, hogy az ő szervezetükből is kimutatható volt a para-metil-4-metilaminorex. A rendőrség több kábítószer-terjesztőt is felderített és elfogott, de a legújabb információk szerint a Serotoni továbbra is beszerezhető Magyarországon, de nem világos, hogy milyen formában. A holland rendőrség tavaly decemberben még fél kiló port talált, de a Magyar Pszichedelikus Közösség honlapján két tabletta fényképe látható, ST, illetve 60 feliratokkal.

A gyógyszeriparnak nem kellett

A para-metil-4-metilaminorexet először Hollandiában azonosították. 2012. november 19-én.  a holland rendőrség bukkant rá az 500 grammnyi, por állagú anyagra, amit fóliába és műanyag zacskókba csomagoltak. A rendőrség gázkromatográfia-tömegspektroszkópiás (GC-MS) vizsgálattal is elemezte az anyagot; ekkor sikerült kimutatni a szer hatóanyagát.

A Serotoni alapváza a 4-metilaminorexre épül. Ez egy régóta ismert stimuláns, a McNeil Laboratories még 1960-ban szintetizálta. A szer Ice (Jég) és U4Euh (Euphoria) néven vált ismertté; a beszámolók szerint leginkább a metamfetaminra és a kokainra emlékeztető, de lassabban múló hatása van. A 4-metilaminorex az aminorex egyik származéka, amiről már korábban kimutatták, hogy étvágycsökkentő hatású. Kezdetben CNS stimulánsként, a központi idegrendszerre ható szerként tartották nyilván; az anorektikus, fogyasztáscsökkentő hatását a gyógyszeriparban próbálták hasznosítani.

A terv végül nem vált be. A szert sohasem forgalmazhatták hivatalosan, mert pulmonális hipertenziót váltott ki: ilyenkor a tüdő verőereiben kórosan megemelkedik a vérnyomás. Mivel ez a tünet a klinikai vizsgálaton részt vevők 2 százalékánál jelentkezett, leállították a szerrel kapcsolatos vizsgálatokat. A vegyület, ami nem kellett az orvostudománynak, legközelebb a drogpiacon tűnt föl.

Akár 36 órára kiüt

A 4'4-DMAR, illetve 4,4-dimetil-aminorex néven is emlegetett Serotoni onnan kapta a nevét, hogy a szerotonin-kibocsátást is szabályozó ecstasyval is rokonságot mutat a hatása. Megfigyelték, hogy a 4-metilaminorexnek a kokainhoz és az amfetaminhoz hasonló hatásán túl az empatogénekre is emlékeztet; ezekről ismert, hogy eufóriát, empátiát, illetve szexuális vágyat gerjesztenek.

Mivel a vizsgált esetek száma igen alacsony, a para-metil-4-metilaminorex hatásmechanizmusára a 4-metilaminorexszel szerzett tapasztalatokból lehet következtetni. Ezt lehet szippantani, lenyelni és elszívni is; szájon át fogyasztva 16, egyébként 12 óráig tarthat egy közepes, és akár 36 óráig egy nagyobb dózis hatása. Egyes források szerint a közös fogyasztásnak magas a Hepatitis C fertőzési kockázata, ezért felhívják a figyelmet a steril eszközök használatának fontosságára. (A javaslat ugyan megszívlelendő, de a súlyos májkárosodást okozó Hepatitis C-ről úgy tudják, hogy csak intravénás droghasználat esetén jár fertőzéskockázattal.)

A szerhasználók beszámolói szerint a 4-metilaminorex fogyasztása eufóriát okoz, megnöveli a koncentrációs készséget és kiélesíti az érzékszerveket; ezek valóba hasonlóságot mutatnak a kokain vagy az amfetamin hatásával. Egyes beszámolók szerint a szer hatása némileg a nootropikumokéra emlékeztet; ezeket a szellemi teljesítményfokozókat sokan használják koncentráció- és memóriafejlesztésre, illetve fokozott szellemi igénybevételhez. A 4-metilaminorexet azonban nem tesztelték klinikai vizsgálatokon, így nem lehet annyira biztonságos, mint a kereskedelmi forgalomban kapható nootropikumok, például a modafinil vagy a dextroamfetamin.

Még soha nem volt ilyen durva

Az egyik, a Serotonival foglalkozó honlapon igen kevés információ található, de sokatmondó, hogy még itt is a Fejér megyei rendőrség sajtóközleményének angol fordítása szerepel. Ennél is tanulságosabb egy fórumozó beszámolója, aki 200 milligrammot fogyasztott belőle, holott a Serotoniból már egy 120 milligrammos dózis is túladagolásnak számít.

A beszámoló szerint a Serotoni-fogyasztás első tünete az állkapocs kontrollálhatatlan rángatózása volt; a férfi ennek nem tulajdonított különösebb jelentőséget, mert sejtette, hogy előbb-utóbb elmúlik. Ahogy ült a számítógépe előtt, észrevette, hogy rettenetesen izzad, felment a láza és elködösült a tudata. Rájött, hogy szerotonin-szindrómája volt; a szerotoninreceptor túlingerlése miatt beálló állapot akár életveszélyes is lehet.

A férfi az IRC-n kért segítséget az ismerőseitől, mert tudta, hogy ezzel valamit azonnal kezdenie kell. Ők annyit írta, hogy igyon sok folyadékot, és próbáljon lazítani: ilyenkor fontos biztosítani a szervezet állandó folyadékellátását, mert az izzadással a szervezet ilyenkor rengeteg vizet veszít. A férfi azt írja, ilyen esetekre tartott otthon ciproheptadint; ezt az első generációs antihisztamint Peritol néven Magyarországon is forgalmazzák, és köztudott, hogy a hatóanyaga gátolja a hisztamin- és szerotoninreceptor működését.

A férfi végül 8 milligramm ciproheptadint vett be, és a tünetek idővel enyhülni kezdtek; hogy mennyi idő múlva, azt nem tudta megmondani. Azt hitte, a Serotoni hatása rövidesen alábbhagy, de csak ekkor kezdődött a pszichózis: olyan durva hallucinációi voltak, hogy teljesen elvesztette a kapcsolatát a külvilággal. Mint írja, szerencsére nem paranoid alkat, így nem esett pánikba, de ettől függetlenül soha nem sikerült ennyire kikészítenie magát. A Serotoni hatása egész nap elkísérte, és még hatórányi alvás után sem tűnt el teljesen.

Orrán-száján dőlhet a vér

A Serotoni láthatóan egy partidrogfogyasztó álma: a fenti beszámoló és a hivatalos információk alapján egyesíti a az ecstasy, a kokain, az amfetamin és az LSD hatásait. Nem mellesleg az ezzel járó kockázatokat is, és épp emiatt igen veszélyes. Az aminorexhez és más kábítószerekhez hasonlóan a Serotoni is hipertermiát, szélsőségesen magas lázat okozhat. Az ilyenkor vészesen megemelkedett testhőmérséklet bizonyos határ fölött akár belső vérzést is okozhat, ami halállal járhat; érdemes még azelőtt mentőt hívni, mielőtt a fogyasztónak az orrán-száján dőlne a vér.

Nem világos, hogy mindezt maga a Serotoni, vagy a fogyasztásával járó kockázatos mellékhatások okozzák. A tünetek nagyon hasonlóak a metiléndioxi-metamfetamin (MDMA), vagyis az ecstasy fogyasztásával járó kockázatokhoz, de az ecstasy-fogyasztásból fakadó haláleseteket többnyire nem a szer használata, hanem a túlhevülés és a kiszáradás szövődményei okozzák.

Dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya, az ORFK szakértője nem tartja kizártnak, hogy a szerhasználók többféle drogot is fogyaszthattak. Ha azonban a Serotonit más droggal, például alkohollal együtt fogyasztják, az súlyosbíthatja a helyzetet: stimulánsokat és szeszes italt együtt fogyasztani sokkal kockázatosabb, mint külön-külön.

Hatásos ~ halálos

A Serotoni bizonyos értelemben a heroinnal is mutat hasonlóságot: nehéz meghatározni a hatásos és a halálos dózis közötti különbséget, így nagyon könnyű halálosan túladagolni. A szer hatásos adagja 60-100 milligramm, de 120 milligramm fölött már túladagolásról beszélünk. Úgy tűnhet, a brit fórumozó példája azt igazolja, hogy 200 milligrammos adagot is túl lehet élni, de a magyarországi halálesetek arra utalnak, hogy nem mindig sikerül megbecsülni a hatásos adagot.

A para-metil-4-metilaminorexszel kapcsolatban az egyik legnagyobb kockázat, hogy nagyon keveset tudni róla. A pontos hatásmechanizmusát nem ismerik, mert a szert nem vizsgálták tanulmányokban, és mivel új szerről van szó, még nincs elég információ a hosszú távú egészségügyi hatásokról sem.

Azt sem tudni, hogy hányan használják a szert, de az riasztónak tűnik, hogy csak Magyarországon öt haláleset volt a szer fölfedezése óta. Ha csak ezt a statisztikát nézzük, látható, hogy a Serotoni sokkal veszélyesebb a hasonló partidrogoknál. Tény: az Egyesült Királyságban voltak olyan évek, amikor az ecstasyfogyasztás több emberrel végzett, mint ahánnyal Serotoni Magyarországon két hónap alatt. De eközben több millió ecstasytablettát vásároltak Nagy-Britanniában, és több mint valószínű, hogy a Serotoni ennél jóval kevésbé népszerű Magyarországon. Cserébe viszont jóval veszélyesebb.

Rovatok