Index Vakbarát Hírportál

Manchester az új Bábel

2013. augusztus 14., szerda 11:42

A University of Manchester kutatásai szerint a mai Manchester a modernkori Bábel, lakosai több mint kétszáz különböző nyelvet beszélnek, ami 33 százalékos növekedés a korábbi becslésekhez képest.

Manchester a világ egyik leginkább multikulturális városa, állítja Yaron Matras, az egyetem kutatója, aki az egész tanulmány elkészültét koordinálta. A városban több mint ötszázezren élnek, de ez a szám rohamosan nő. 2011-ben Anglia leggyorsabban bővülő városa volt.

Az egy évtizeddel korábbi népszámláláshoz képest 19 százalékkal nőtt a lakossága. Az előrejelzések szerint 2017-re húsz százalékkal haladja meg az itt lakók száma a mostanit.

A soknyelvűség nem hátrány, hiszen továbbra is az angol az elsődlegesen használt nyelv a különböző nemzetiségek közötti kommunikációban. Csak három százalék nem beszél egyáltalán angolul, az angolt második nyelvként beszélők nyolcvan százaléka elég jól elboldogul.

A második legelterjedtebb nyelv a városban az urdu, utána következik az arab, a kínai, a bengáli, a lengyel, a pandzsábi és a szomáli. Az ázsiai nyelvek ilyen nagy aránya világosan mutatja, hogy a legtöbb bevándorló erről a kontinensről érkezett a városba.

Rovatok