Index Vakbarát Hírportál

Új cukiállatot találtak Dél-Amerikában

2013. augusztus 15., csütörtök 19:30

Eddig ismeretlen emlőst fedeztek fel Dél-Amerikában. Az Ecuador és Kolumbia hegyi erdőségeiben élő nyestmedveféle leginkább egy faágakon mászkáló, kissé cicás mosómedvére emlékeztet, gyömöszkölhető játékmackófeje miatt tuti befutó helyezésre számíthat a cukiságlistákon.

Az éjszakai életmódot folytató állat a tudományos keresztségben az olinguito nevet kapta. Elég meglepő, hogy a fajt idáig nem azonosították, ugyanis egy példánya a washingtoni állatkertben élt már évek óta, csakhogy hamis személyazonossággal. A Ringerlnek nevezett jószágot az új fajjal közeli rokonságban álló szimpla olingónak (ecsetfarkú nyestmedve) hitték, és nem értették, hogy miért nem sikerül utódokat nemzenie egyik hímmel sem.

Most megvan a magyarázat: egyszerűen másik fajról van szó. Utólag és közelebbről megvizsgálva ez elég egyértelmű: az olinguitok kisebbek, farkuk is rövidebb, arcuk kerekebb, fülük apróbb. "Mint egy kis szőrgombóc... egy játékmackó és egy házicica keveréke" - mondta róla Kristofer Helgen, az állatkert munkatársa.

Az állatkerti felfedezés után Helgen expedíciót indított Dél-Amerikába, ahol aztán rögtön az első terepen töltött estén rátaláltak egy vadon élő példányra. "Mintha csak ránk várt volna" - lelkendezett Roland Kays, az expedíció egyik tagja a Huffington Post szerint.

Ha jó helyen keresik, a találkozás egyébként nem megy csodaszámba. A hegyekben több ezer olinguito élhet, idejük nagy részét fák közötti ugrándozással és gyümölcsök majszolgatásával töltik.

Bár új fajokat viszonylag gyakran azonosít a zoológia, ezek általában kicsik és tudományosan megvizsgálva kevésbé aranyosak. Az emlősfajok sajnos inkább kihalni szoktak, nem gyarapodni. Szakértők szerint a mostani felfedezés valóban jelentős, amihez fogható az emlősök között nem történt már 35 éve, vagyis nem csak arról van szó, hogy új nevet kap egy már eddig is ismert valami.

Rovatok