Index Vakbarát Hírportál

Az univerzum legerősebb mágneses terét fedezték fel

2013. augusztus 20., kedd 13:10

Az univerzumban ismert legerősebb mágneses mezőt mérték meg csillagászok a Földtől 6500 fényévnyire fekvő SGR0418+5729 neutroncsillag, egy úgynevezett magnetár körül. A magnetárok egykor hatalmas csillagok halott, önmagukba zuhant, óriási sűrűségű magjai, amelyek nagyon nagy sebességgel pörögnek a tengelyük körül, egy fordulatot akár pár másodperc alatt megtehetnek, vagyis ennyi ideig tart egy nap a felszínükön.

Ironikus, hogy 2009-es felfedezésekor a SGR0418+5729 a tudósok figyelmét a szokatlanul gyenge mágneses terével hívta fel, és most, amikor az európai űrhivatal XMM Newton űrteleszkópja pontosabb méréseket végzett, kiderült, hogy valójában a mágneses mező a legerősebb, amit valaha mértek.

A magnetár mágneses mezejét jelenleg egybilliárd (egymiliószor egymilliárd) gaussra teszik a csillagászok, összehasonlításképpen a Föld magjának mágneses ereje 25 gauss erejű. A Telegraphnak nyilatkozó kutató úgy érzékeltette ezt a hatalmas erejű mágneses teret, hogy nagyjából egybillió hűtőmágnes együttes mágnesességének felel meg a SGR0418+5729 mágnesessége. És még ezzel sem közelíti meg a neutroncsillag a magnetárok elméleti maximális mágneses erejét, annak mindössze egy százalékát éri el.

Rovatok