Index Vakbarát Hírportál

Csillagkeletkezést észlelt az ALMA

2013. augusztus 21., szerda 10:21

Páratlan pillanatot észlelt a chilei ALMA szuperteleszkóp: egy újszülött csillagból előtörő izzó anyagról készített közeli felvételeket. A lenyűgöző képeken hihetetlen sebességgel spriccel szét az anyag a csillagkezdeménytől, felizzítva a környező gáz és porfelhőt. A csillagászok szerint a jelenség a korábbi méréseknél sokkal gyorsabb és erőteljesebb is, mint gondolták.

Az újszülött csillagokból hatalmas sebességgel kilökődő izzó tömeget Herbig–Haro objektumnak nevezték el amerikai és mexikói csillagászok nyomán. Az ALMA által fotózott új csillag 1400 fényévnyire található a Vela csillagképben.

Az ALMA - teljes nevén Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - teleszkóp, amelyet az Atacama-sivatagba telepítettek, a Föld egyik legszárazabb vidékére, teljes egészében márciusban állt munkába. Futballpályányi területen elhelyezett 66 antennája együttesen eléri egy gigantikus méretű teleszkóp felbontását. Az optikai vagy infravörös teleszkópokkal ellentétben az ALMA a látható fényénél sokkal hosszabb hullámhosszt is képes felfogni és ezáltal teljesen újszerű képet alkot.

Rovatok