Index Vakbarát Hírportál

Elszigetelt törzs jött elő az őserdőből

2013. augusztus 21., szerda 12:11

Egy elszigeteltségben élő perui indián törzs kapcsolatot próbált teremteni egy perui falu lakóival. A mashco-piro indiánok 2011 óta már másodszor jöttek elő Amazónia mélyéről, de ezúttal nem voltak barátságosak. Ez már a második törzs idén nyáron, amelyet lefilmeznek, egy hete egy másik törzset sikerült megtalálni, de ők csak vonultak az erdőben.

A mashco-piro törzsnek nemrég több mint száz tagja jelent meg hirtelen a Las Piedras folyónál lévő Monte Salvado település mellett, és három napig maradtak. Banánt, kötelet és machetét kértek a helyi lakosoktól, de lebeszélték őket arról, hogy átlépjék a folyót, mert immunrendszerük nem olyan erős, hogy ellenálljon a civilizációs betegségeknek. Ehelyett banánnal megrakott kenut küldtek át nekik.

Az esetről videó is készült, amely a napokban jutott el az AP-hez. A felvételen férfiakat, nőket és gyerekeket is látni, sokuknál íjak és egyéb fegyverek is vannak. Egyikük egyszer ki is feszíti az íjat, mintha lőni akarna. A helyzet feszült volt, a településen élő 100-150 ember féltette az életét. Az elszigetelten élő törzsből első nap 23-an, második nap 110-en, harmadik nap 25-en jelentek meg, majd elmentek, és azóta sem tértek vissza.

A hatóságok nem biztosak abban, mi okozta a feszültséget a törzs tagjaiban; azt valószínűsítik, hogy az illegális fakivágás és a drogkereskedők behatolása területükre hozta ki őket a sodrukból. A fenti kettőn kívül még olajat és földgázt is keresnek a területen.

A mashco-pirók saját törvényeik szerint élnek, például szokásaikba beletartozik, hogy nőket és gyerekeket rabolnak más törzsektől. A perui törvények tiltják, hogy az ország területén élő, nagyjából 15 elszigetelten élő törzzsel bárki is kapcsolatba lépjen. Ennek legfőbb oka a törzs tagjainak biztonsága.

Rovatok