Index Vakbarát Hírportál

Mától használjuk túl a Föld erőforrásait

2013. augusztus 21., szerda 13:25

Idén augusztus 20-ára esett a Föld-túlhasználat napja, vagyis becslések szerint e hét keddre élt fel annyi erőforrást idén az emberiség, amennyiből év végéig ki kellett volna húznunk – írja a WWF, azaz a Természetvédelmi Világalap. A Global Footprint Network (GFN, magyarul Globális Lábnyom Hálózat) elemzése szerint szerda reggeltől a hátralevő bő négy hónapban már a következő generációk javait éljük fel.

1993-ban a túlhasználat napja még október 21-re esett, 2003-ban szeptember 22-re, tehát az elmúlt húsz évben kerek két hónapot esett vissza az emberiség. A GFN szerint a hetvenes években kezdtünk a takarónkon túl nyújtózkodni, jelenleg másfélszeresen használjuk túl az erőforrásokat, az újratermelődést és a fenntarthatóságot veszélyeztetve.

„Az ökológiai hiányt fenntartva túlhalászunk, irtjuk a fákat, és növeljük a széndioxid-kibocsátást″ – írja a szervezet. A GFN szerint ha mindenki úgy élne, mint az átlagos kínai, 1,2-szeres lenne a túlhasználat. Ha mindenki átlagos amerikai lenne, négyszeres, átlagos katariak esetén hat és félszeres túlhasználatról beszélnénk.

A túlhasználat napja kapcsán egy térkép is elérhető, melyen országokra lebontva elérhetők az adatok. Magyarország ökológiai lábnyoma eszerint körülbelül másfélszerese az ország biokapacitásának.

Rovatok