Index Vakbarát Hírportál

Egész erdőket nyel el a lousianai óriásgödör

2013. augusztus 24., szombat 08:55

A dél-louisianai Bayou Corne városában egy óriási kráter keletkezett, ami azóta is folyamatosan növekszik. A gigantikus víznyelő egy éve jött létre; azóta a csaknem százezer négyzetméteresre nőtt területről az összes helyi lakost evakuálni kellett.

A nemrég készített felvételen az is látszik, hogy mindez milyen környezetpusztítással jár: a víznyelőben egész erdők tűnnek el.

Nagy víznyelő nyeli be a fákat Luisanaba

Az óriás gödröt először tavaly júniusban fedezték fel; a szakértők úgy vélik, a 228 méter mély gödör akkor keletkezett, amikor összeomlott a Texas Brine egyik sóbányája. A gödör akkor még csak  4 ezer négyzetméteres volt, de a helyzet, mint látható, azóta csak rosszabb lett.

7/20/13 Depth measure of the Sinkhole

A Texas Brine a bányászathoz a befecskendezéses fúrás módszerét alkalmazta. Ilyenkor a sótömbbe fúrt kutakon át vizet juttatnak a sóba, magas nyomású vízen átmossák a végterméket, és az így kapott sós vizet felszivattyúzzák a felszínre. A sóoldatot elszállítják a Mississippi partján található finomítókba, ahol nátrium-hidroxiddá és klórrá bontják le; ezeket számos területen, például a gyógyszer- és papírgyártásban is felhasználják.

A Bayou Corne-i bányánál beomlott a Texas Brine egyik sóbányája, az Oxy3. A gödör területe akkor még csak egyhektárnyi volt, de mivel mostanra 24 hektárossá duzzadt, az összes lakost ki kellett telepíteni a környékről. Az ökológus Sandra Steingraber szerint ez egyáltalán nem meglepő; ha folyamatosan fúrnak a felszín alatt, az idővel annyira megváltoztatja a talaj integritását, hogy elkerülhetetlenné válik az omlásveszély.

Louisiana állam azóta pert indított a Texas Brine ellen a baleset miatt.

Rovatok