Index Vakbarát Hírportál

Tornádó Velencén, komoly zivatarok Budapesten

2013. augusztus 26., hétfő 18:32 | aznap frissítve

Vélhetően egy gyenge tornádó alakult ki délután Velence mellett: az Időképre beküldött fényképen  jól látszik, ahogy a felhőtölcsér felkavarja a port a földről. Ugyanakkor ez a tornádó a békésebb természetűek közé tartozik és valószínűleg nem okozott nagyobb károkat. Ennek oka, hogy nem kapcsolódott forgó zivatarfelhőhöz és nem is volt nagy élettartamű jelenség - mondta az Indexnek az OMSZ munkatársa.

Hétfőn egy csapadéksáv vonult át délnyugat felől Magyarország felett, estére ez már a keleti határ közelében jár. A zivatargócokban lokálisan nagymennyiségű eső is hullhatott. Az OMSZ mérései szerint a legtöbb csapadék Budapesten és Budapestről keletre volt: Pestlőrincen 31 mm, Tápiószelén 39 mm, Karcagon 20 mm esett.

Kedden az ország keleti részében békésebb idő lesz, de a Dunántúlra a záporok, zivatarok egy újabb hulláma érkezhet meg.

Tornádó Magyarországon?

A Kárpát-medencében kialakuló tornádó ritka, de nem ismeretlen jelenség. Az elmúlt évek időjárási eseményei tehát nem mondhatók meglepőnek. Tornádók kialakulására már csak azért is számíthatunk, mert ehhez nincs szükség extrém légköri feltételekre. A keletkezésükről általában a heves zivatarok tehetnek. A tornádót kiváltó zivatarok keletkezéséről a felhajtóerő, a levegőt feltorlaszoló, dugattyúként viselkedő frontok, valamint a nagy magasságú futóáramlások tehetnek. A tornádót előidéző szelek úgy működnek, mint a porlasztó: a magasan fújó szelek egy zivatarkéményen keresztül felszippantják az alacsony szintek levegőjét, ez heves zivatar kialakulásához vezet. Ha a fent említett hatások együttesen érvényesülnek, tornádó keletkezik.

Az európai kontinens belsejében és Magyarországon nem olyanok a földrajzi adottságok, hogy akadálytalanul áramoljanak a légtömegek északról dél felé, vagy akár fordítva, ezt elsősorban a Kárpátoknak, Európában pedig az Alpoknak köszönhetjük. Ezért a magyar tornádók nem tudnak olyan erősségűvé válni, mint mondjuk az Amerikában megfigyeltek. Általában EF0 és EF1 erősségű szélviharok alakulnak ki (az EF1 esetén a szélsebesség nem éri el a 180 kilométer/órát). Az ilyen tornádó is tud károkat okozni, ugyanis megbonthatja a háztetőket, betörheti az ablakokat, leszaggathatja a vezetékeket, kisebb fákat csavarhat ki, vagy gyenge szerkezetű melléképületeket rongálhat meg nagyobb mértékben.

Rovatok