Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben az óriás mamutfenyők

2013. augusztus 26., hétfő 20:23

Már 1000 négyzetkilométeres területen pusztítanak a kaliforniai erdőtűzek, a füst már Észak-Kaliforna városainak lakosságát is fenyegeti. Veszélyben van San Francisco vízkészlete is és le kellett állítani egy nagyteljesítményű vízerűművet is.

Összesen most már 8300-an próbálják megfékezni a lángokat, egyelőre kevés eredménnyel:  a hivatalos közlemények szerint idáig csak hét százaléknyi területen jártak sikerrel – írja a Guardian.

A nyugati parti állam történetének egyik legnagyobb erdőtüzét a szokásosnál is szárazabb nyári időjárás okozta. Az elmúlt napokban villámcsapások miatt újabb tűzgócok alakultak ki, az azonban még mindig nem világos, hogy mi váltotta ki a legnagyobb, a Yosemite Nemzeti Parkot is elérő tűzvészt.

A helyenként 80 km/órás szélviharok miatt a tűz egyik ágról a másikra terjed a 30 méteres fákról is híres tölgyesekben és fenyőerdőkben, a csontszáraz bokrok miatt különösen nehéz a tűzoltók dolga.

A Nemzeti Park jelképének számító óriás mamutfenyők sincsenek biztonságban, bár a Sequoia nemzetség egyetlen élő faja elvileg képes ellenállni a lángoknak. A mamutfenyők kizárólag a Sierra Nevada nyugati lejtőin nőnek és a világ legnagyobb és egyben legidősebb élőlényei közé számítanak.

Rovatok