Index Vakbarát Hírportál

A rossz kedély a legjobb fogamzásgátló

2013. augusztus 27., kedd 12:59

A lelkiismeretesebb nőknek kevesebb, az extrovertált és nyitott férfiaknak viszont az átlagnál több gyerekük születik – támasztotta alá a józan paraszti ésszel is kikövetkeztethető összefüggést az IIASA friss kutatása. Az ausztriai székhelyű nemzetközi kutatóintézet a személyiségjegyek és a gyermekek száma között keresett kapcsolatot.

A nyitottabb férfiaknak persze mindig is több gyerekük lehetett, már csak azért is, mert ők valószínűleg több ismeretséget is kötnek életük során. Ennél talán érdekesebb, hogy a rossz kedélyű férfiaknak egyre kevesebb gyerekük születik az utóbbi évtizedekben. A neurotikus személyiségjegyekkel rendelkező férfiak gyermekszáma egyre inkább elmarad a többiekétől – ez az összefüggés csak az 1957 után született férfiaknál mutatható ki.

Vegard Skirbekk kutatásvezető szerint a jelenség a családalapítás változó normáival állhat összefüggésben: például azzal, hogy a párok mostanában csak kapcsolatuk későbbi szakaszában, egymást hosszabban kipróbálva vállalnak gyereket. Így a kevésbé előnyösnek számító személyiségjegyek jobban kihangsúlyozódhatnak, és könnyebben eltántoríthatják a partnereket.

A vizsgálatot norvég demográfiai adatokon végezték el, ott ugyanis más országoknál több információt rögzítenék a születésekkel és a szülőkkel kapcsolatban. Így, bár az adatok egyelőre csak Norvégiára érvényesek, Skirbekk szerint valószínűleg más országokra is általánosíthatóak. „Sok, elsőként Norvégiában megfigyelt trend – például a házasságon kívüli együttélés terjedése, a válási arányszámok, a későbbi házasságkötés – később a világ nagy részén jelentkezett. Természetesen meg kell várni, hogy ez a jelenség is el fog-e terjedni”, mondta a kutató.

Rovatok