Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes ólommérgezésre derült fény

2013. augusztus 27., kedd 14:22

Megmagyarázhatatlan okból két éven át magas ólomszintet mértek egy nyolcéves ausztrál kisfiú vérében. Végül nagy nehezen megtalálták a mérgezés forrását: egy rakás ólomgolyót műtöttek ki a testéből.

Hiperaktivitása miatt az orvosok arra gyanakodtak, hogy a kisfiú szervezetébe méreg került. Már az első tesztek kimutatták, hogy igazuk volt: szokatlanul magas ólomszintet mértek a vérében. Egy deciliter vérben 17,4-27,4 mikrogramm ólmot találtak, ami sokkal magasabb az 5 mikrogrammos egészségügyi határértéknél. Arra viszont hónapokig nem jöttek rá, hogy miként került a méreg a fiú szervezetébe.

Amikor a kisfiú gyomorpanaszok miatt kórházba került, a röntgenfelvételen találtak egy rakás apró gömbölyű tárgyat. Látszólag a bélrendszerében voltak a fémes kinézetű golyócskák, azért azonnal átmosták a beleit, abban reménykedve, hogy ezzel megoldották a problémát. A második röntgenvizsgálaton viszont az derült ki, hogy a golyók meg sem mozdultak.

Végül rájöttek, hogy a fiú vakbelében találhatók. Amikor kivették a vakbelét, 57 golyócskát találtak benne. A vizsgálatot elvégző Ibrahim Zardawi meglepődött a felfedezésen, mert bár a vakbél ötször nehezebb volt a normálisnál, néhány sérülést leszámítva teljesen ép volt a szerv, nem is volt gyulladt.

A golyócskák a család által rendszeresen fogyasztott vadhúsból kerültek a vakbélbe - mint kiderült, a család gyermekei azzal szórakoztak, hogy megették a vacsorában talált ólomlövedékeket. Ez pedig nem túl okos játék, mivel az ólom erősen mérgező, többek között viselkedészavart, végül pedig kómát és halált is okozhat.

Rovatok