Index Vakbarát Hírportál

Űrben is ütközött a a cseljabinszki meteorit

2013. augusztus 27., kedd 12:54

A február 15-én az oroszországi Cseljabinszkban becsapódott gigantikus meteorit a látványos földet érés előtt vagy egy másik égitesttel ütközött össze a Naprendszeren belül, vagy szokatlanul közel haladt el a Nap mellett, derült ki orosz kutatók vizsgálataiból. A novoszibirszki Föld- és Ásványtani Intézet munkatársai kedden mutatták be kőzetelemzésük eredményeit a Firenzében tartott Goldschmidt geokémiai konferencián.

„A meteorit darabjai kétségtelen jeleit mutatják egy intenzív olvadási folyamatnak, amely már a Föld légkörébe érkezés előtt megkezdődött. Szinte abszolút bizonyossággal állítható, hogy a meteorit másik égitestnek csapódott, vagy a Nap erőteljes hősugarai perzselték meg” – közölte Viktor Sarigin, a kutatócsoport vezetője.

Az egymillió lakosú uráli város feletti meteoritrobbanás légnyomásának hullámai körülbelül hétezer épületet rongáltak meg, a szétszóródott üvegcserepek pedig 1500 embert sebesítettek meg. Orosz és amerikai kutatók szerint a gigászi kő tízezer tonnát nyomott, átmérője akár húsz méter is lehetett.

Sarigin kutatócsoportja további információkat remél, ha a becsapódott égitest legnagyobb darabját a megtalálják. Valószínűsítik, hogy a Cserbakul-tó mélyén fekszik, ahol a kiemelési munkálatokat három méter mély iszapréteg nehezíti.

Mindeddig a meteoritnak több mint száz darabját azonosították. A legnehezebb egy kilogrammos volt – adta hírül a jekatyerinburgi Szövetségi Uráli Egyetem néhány héttel ezelőtt. A kutatók egyben felhívták a figyelmet azokra a csalókra is, akik az interneten értékesítik a meteorit állítólagos szilánkjait. A valódi meteorittörmelékek megtalálóinak azonban jutalmat is ígérnek a kutatók.

Rovatok