Index Vakbarát Hírportál

Először filmezték le a mélytengeri tintahalat

2013. augusztus 28., szerda 11:10

A tengerek mélyén élő állatok furcsán néznek ki, és az életmódjuk sem mondható szokványosnak. Most először sikerült filmre venni egy csápos tintahalat, éppen táplálkozás közben.

A Grimalditeuthis bonplandi egy apró, áttetsző tintahalfaj, csupán 15 centiméteresre nő meg, és 500-1500 méteres mélységben él. A kutatók eddig csak elpusztult és sérült példányait tudták tanulmányozni, általában olyan egyedeket, amelyek ragadozók gyomrából kerültek elő. A kaliforniai Monterey akváriumának kutatói azonban a természetes környezetében készítettek filmet egy példányról, ami drámai előrelépést jelent az állat megismerésében.

A legtöbb tintahal gyorsan mozgó csápjaival ragadja meg áldozatát, de a G. bonplandi meglehetősen lomha állat, nem képes ilyen mutatványra. Ehelyett egy módosult, kizárólag táplálkozásra használt csáppal köröz a vízben, hogy odacsalogassa az apró rákocskákat és más tengeri élőlényeket.

A tintahalról egyébként teljesen véletlenül sikerült videót készíteni, a tengerbiológusok egészen mást kutattak a kamerákkal és mintavevő karokkal felszerelt tengeralattjáró robotjukkal.

Rovatok