Index Vakbarát Hírportál

Így keletkeznek a víztölcsérek

2013. augusztus 30., péntek 12:00

Pénteken közzétettek egy felvételt, amin egy víztölcsér látható; a videót a horvátországi Dubrovnik tengerpartján készítették. Az Adriai-tengeren egyre gyakoribb vízoszlopok és víztölcsérek a változó időjárási körülmények hatására alakulnak ki, és bár félelmetesen festenek, kevésbé veszélyesek a tornádóknál.

Vízoszlopnak a tengeren kialakuló, nagyobb mennyiségű vizet hordozó légörvényt nevezik. A tornádók elsősorban a szárazföldön pusztítanak, és bár előfordulhat, hogy a tenger fölött is kialakulnak tornádók, a víztölcsérek normális időjárási körülmények között is megjelenhetnek. A tenger fölött kialakuló tornádóknál a magasan fújó szelek egy zivatarkéményen át felszippantják az alacsonyabb szintek levegőjét, ami heves zivatart okoz. A viharfelhőkből elindul egy villámgyorsan forgó légoszlop, ami végül eléri a föld- vagy a vízfelszínt; ilyenkor mindent felkavar, amivel érintkezik, így a tornádótölcsér láthatóvá válik.

A vízoszlopok jóval gyengébbek, kevésbé pusztítók, mint a tornádók. Főleg viharos, zivataros időben keletkeznek, elsősorban trópusi területeken, ahol elég meleg a tenger. Ez azért fontos tényező, mert a vízoszlop keletkezésénél a tengervíz melegíti a fölötte lévő, nála hidegebb levegőt. Ilyenkor a meleg, nedves levegő felemelkedik, és örvénydiffúzió esetén kialakulhat a forgó levegőtölcsér. Az így kialakuló légoszlop ezután csatlakozik a vihart okozó légáramlathoz; ennek az ereje alakítja a víztölcsért.

Vízoszlop #1 28.08.2013.

A tornádó és a vízoszlop abban is különböznek, hogy a tornádó elsősorban a felszínről szívja fel a vizet (vagy szárazföldi tornádó esetén a nehezebb objektumokat és a port). A vízoszlop forgószele ugyan felszív némi vizet a tengerről, de a nedvesség elsősorban a viharfelhőkből származik.

A vízen kialakuló tornádók általában nem túl veszélyesek. A tornádók általában néhány percig tartanak, és a legnagyobb veszélyt az okozza, hogy az erősebb forgószelek nehéz tárgyakat is felkaphatnak és szétszórhatnak, ami rettenetes pusztítást végezhet. A tenger fölött viszont ez a veszély nem fenyeget. A tengeri tornádók sebessége ráadásul alacsonyabb, mint a szárazföldieké, így nemcsak a kisebb károkozás miatt kevésbé veszélyesek.

Rovatok