Index Vakbarát Hírportál

Kivándorolnának a tudósok az USA-ból

2013. augusztus 30., péntek 11:05

Az Amerikai Egyesült Államoknak valószínűleg több tudósra lenne szükségre, mint eddig bármikor, mivel például Kína hatalmas összegekkel támogatja a kutatókat. Az USA-ban azonban pont ellentétes folyamatok zajlanak, több tudományterületen is hatalmas elvonásokat hajtottak végre. 2013-as adatok szerint a legtöbb támogatással rendelkező tudományos kutatók kevesebb fizetést kapnak, mint három éve, viszont jóval több pályázati anyagot kell írniuk. Emiatt közel húsz százalékuk elhagyná az országot.

Amerika 50 államából több mint 3700 tudós vett részt a felmérésben, amit online lehetett kitölteni júniusban és júliusban. Az eredmények szerint 80 százalékuk több időt tölt pályázatok írásával, mint 2010-ben, 67 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy összességében kevesebb pénzt kap, mint akkor. Csak két százalék kap több pénzt a munkaadójától – főként akadémiai intézetektől – a kieső állami támogatások pótlására.

A kérdőívet kitöltők 68 százaléka szerint nincs elég anyagi forrásuk a kutatásuk kiterjesztésére, 55 százalékuknak pedig van olyan kollégája, aki elvesztette vagy hamarosan elveszti a munkáját. 18 százalékuk gondolkodik rajta, hogy másik országban folytassa a munkáját.

A kutatás-fejlesztési alapokból 9,3 milliárd dollárt vont el az USA. Egyelőre GDP-arányosan még így is ők fektetik a legtöbb pénzt a területbe, viszont 2011 óta egyedül itt volt csökkentés. A legnagyobb érvágás a NASA-t, aztán a védelmi kiadásokat érte, de az energiaszektor kutatásai is felfértek még a dobogóra.

Rovatok