Index Vakbarát Hírportál

Jövőre az USA-ba ér Fukusima sugárzása

2013. szeptember 2., hétfő 12:42

A fukusimai nukleáris erőműből származó radioaktív szennyeződés, amely a 2011-es földrengést követő szökőár miatt került a Csendes-óceánba, a legfrissebb számítások szerint 2014-ben éri el az Egyesült Államok partjait. Bár a hír önmagában nem túl vidám, a részecskék hosszú útja némi előnnyel is jár: segíthetnek jobban megismerni az óceáni áramlatokat.

A katasztrófában kiszabadult radioaktív cézium-137 izotóp 2014-től egészen 2016-ig kimutatható lesz az USA nyugati partjánál. Szerencsére a Japántól kelet felé tartó áramlatokban annyira felhígult a radioaktív szennyeződés, hogy már négy hónappal a baleset után az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadott határérték alá esett a koncentrációja. Magyarán a japán cézium már nem jelent veszélyt az amerikai szörfözőkre és a part élővilágára.

Sokkal nagyobb lenne a gond, ha a szennyezés máshol kerül be az óceánba, és egy kevésbé turbulens áramlat szállítaná tovább – mondta Vincent Rossi óceánkutató, aki az ausztráliai New South Wales Egyetem klímakutató központjának munkatársaival szimulálta a fukusimai radioaktív szennyeződés terjedését. A légkörbe került radioaktív anyagok egyébként sokkal gyorsabban, napokkal a baleset után elérték az Egyesült Államokat.

Rovatok