Index Vakbarát Hírportál

Megvan a hosszú élet génkapcsolója

2013. szeptember 2., hétfő 15:09

Embereknél tizenhat évvel hosszabb átlagos élettartamot jelentene az a beavatkozás, amellyel egerek életét 20 százalékkal tudták meghosszabbítani. Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának tanulmányában a kutatók a metabolizmust és energiaegyensúlyt szabályozó mTOR nevű gént vették célba.

A részletes tanulmányból kiderült, hogy az élettartamot meghosszabbító génmódosítás eltérően érintette az egerek különböző szöveteit és belső szerveit. Például jobb lett az egerek memóriája és egyensúlya, ugyanakkor a normálisnál gyorsabban romlott a csontjaik állapota. A kutatómunka eredményeit a Cell Reports nevű szaklap augusztus 29-án megjelenő száma közölte.

A munka egyik tanulsága, hogy az élőlényeknek számos szervspecifikus órájuk van, amelyek együttesen határozzák meg az egyed öregedését, mondta Toren Finkel az amerikai egészségügyi tárcához tartozó Nemzeti Szív- Tüdő- és Vérkutató Intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.  A tanulmány alapján könnyebb lesz kifejleszteni terápiákat azokra az öregedéssel kapcsolatos betegségekre, amelyek bizonyos szerveket vesznek célba. Azonban további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy molekuláris szinten feltárják az öregedés és a különféle szövetek közötti kapcsolatot.

Minimális esély

Finkel kísérletében olyan egereket hoztak létre, amelyek az mTOR-fehérje normális mennyiségének csak a negyedét állították elő; épp csak annyit, amennyi az  életben maradáshoz feltétlenül szükséges. Az egerek kisebbek is voltak az átlagnál, de egyébként teljesen normálisnak tűntek.

Az mTOR-egerek átlagéletkora 28 hónap volt a hímek és 31,5 hónap volt a nőstények esetében, szemben a normális egerek 22,9 illetve 26,5 hónapos átlagával. Ez volt az egyik legnagyobb élethosszabbító beavatkozás, amit valaha egereken elvégeztek.

Bár a memória- egyensúly- és koordinációs gyakorlatokon a módosított egerek az átlagnál jobban teljesítettek, és valamivel izmosabbak is voltak, a csontjaik gyorsabban romlottak, és idősebb korban könnyebben elkaptak fertőzéseket, ami az immunrendszer gyengülésére utal.

Rovatok