Index Vakbarát Hírportál

350 millió éves skorpiót találtak

2013. szeptember 3., kedd 14:26

350 millió éves skorpiófosszíliát találtak a kutatók Dél-Afrikában: ez a legöregebb állat, amely valaha a Föld korábbi szuperkontinensén, Gondwanán élt. Sőt, az eddigi legkorábbról származó bizonyíték arra, hogy szárazföldi állatok is éltek a Gondwanán.

A kreatív módon Gondwanascorpio emzantsiensisnek elnevezett új faj érdekes adalékkal szolgál a kontinensek felszakadása előtti földi életről. A Gondwana magába foglalta a mai Afrikát, Dél-Amerikát, Ausztráliát, még korábban együtt alkották a déli részét a Pangaea nevű szuperkontinensnek.

Az életről szóló ilyen korai bizonyítékot eddig csak a Pangaea északi részén találtak, Laurázsiában, amelyet a mai Észak-Amerika és Ázsia alkotott. „Korábban nem volt rá bizonyíték, hogy a Gondwana szárazföldje lakott volt gerinctelen állatok által” – nyilatkozta Robert Gess, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem (Wits) kutatója. Gess a Dél-Afrikai Köztársaságban fedezte fel a skorpiótöredékeket egy sziklában, amelyben jól látszott az állat méregtüskéje.

A sziluri időszak végére, 416 millió évvel ezelőtt a ragadozó gerinctelenek, mint például a skorpiók és a pókok már primitív rovarokkal táplálkoztak. Laurázsiában már voltak gerinctelenek a késő siluri időszakban, és a devoni időszakban, amikor a Gondwanától elválasztotta az óceán.

Az első gerincesek, amelyekből később az ember is kifejlődött, 350 millió évvel ezelőtt jelentek meg.

Rovatok