Index Vakbarát Hírportál

Üstökös okozhatott klímaváltozást

2013. szeptember 3., kedd 20:25 | aznap frissítve

Egy aszteroida vagy üstökös becsapódása válthatta ki a tizenháromezer éve bekövetkezett hirtelen klímaváltozást a Földön. A becsapódás hatása drámai klímaváltozástokozott a Földön, messzeható hatása volt a növény- és állatvilágra: a klíma hirtelen hűvösebbre és szárazabbra változott. A feltételezett égitest a mai Kanadában, Québec területén csapódhatott be.

A hirtelen hőmérsékletcsökkenés és szárazság következtében sok nagy szárazföldi állat kihalt, Észak-Amerikában például az óriáslajhár, a masztodon, a teve és a smilodon (amerikai kardfogú tigris). Az addig vadászatból élő észak-amerikai népeknek ekkor vissza kellett térniük a gyűjtögetéshez és a növénytermesztéshez.

Régóta ismert ennek a klímaváltozásnak a ténye, de az okáról vita folyik. A kutatók megolvadt kőzetgolyókkal támasztják alá elméletüket, amelyek üstökös vagy meteorit becsapódásakor jöttek létre. Ezeket a golyókat New Jersey és Pennsylvania államokban, kőzetrétegekben találták, amelyek a korai driász korban keletkeztek. Elemzések szerint a golyócskák kémiai összetétele megegyezik a québeci kőzettel.

A becsapódáskor keletkezett krátert egyelőre nem találták meg. Az új tézis ellentmond a kutatók körében sokáig uralkodó elméletnek, ami szerint a klímaváltozás kiváltó oka egy észak-amerikai jégtábla széttörése volt. Ezáltal ugyanis annyi mennyiségű édesvíz áramlott az Atlanti-óceánba, hogy leállt egy trópusokról érkező, meleg vízű tengeri áramlat és emiatt alakult ki a hűvösebb és szárazabb klíma.

Rovatok