Index Vakbarát Hírportál

Krémfagyi is lehetne a Mars déli pólusa

2013. szeptember 5., csütörtök 19:23

Gyönyörű képen mutatja meg Bill Dunford, a Riding with Robots nevű weboldal készítője, hogy is néz ki a Mars déli pólusa télen. A fény különböző hullámhosszain készített képek egyesítésével készült felvételen látható részleteket Phil Plait, a Bad Astronomy csillagászati blog szerzője így magyarázta a fényképpel foglalkozó bejegyzésében.

„A fehér szín valójában a folyamatosan fagyott állapotban lévő, jó néhány kilométer vastag vízjég, amit a téli időszakban néhány méternyi fagyott szén-dioxid, vagyis szárazjég borít. A marsi nyár folyamán a bolygó déli pólusán elég meleg van ahhoz, hogy a szárazjég megolvadjon, és rögtön gázzá szublimáljon, de a vízjég nem olvad meg.” A felhasznált képeket az Európai Űrügynökség Mars Express Orbiter nevű szondája lőtte.

Az amúgy is meglehetősen furcsa, szárazjeges állapotok olvadása egy másik, szintén érdekes jelenség kulcsa is: az időnként robbanásszerű gyorsasággal szublimáló, vagyis szilárd halmazállapotból közvetlenül gázzá alakuló anyag égésnyom-szerű foltokat hagy a jég felszínén.

Rovatok