Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes hálót találtak a perui dzsungelben

2013. szeptember 5., csütörtök 09:46

Egyelőre senki sem tudja, milyen élőlény és milyen célból készítheti azt a hálót, amit egy Troy Alexander nevű egyetemista fedezett fel Peruban. Alexander a leginkább egy kerítéssel körülvett apró toronyra emlékeztető fészekszerűség első példányát egy Délnyugat-Peruban található kutatóközpont melletti ponyván vette észre, aztán látott még hármat a közeli dzsungelben.

Alexander a két centiméteres képződményről készített fényképet a Redditre is feltöltötte, hátha tudja valaki, mi is az pontosan. Hamarosan kiderült azonban, hogy még a téma szakértőinek sincs ötlete.

„Fogalmam sincs, mi készítette, vagy hogy mi ez egyáltalán” – nyilatkozta William Eberhard, a Smithsonian Intézet trópusi kutatóközpontjának entomológusa. „Láttam a fotót, de fogalmam sincs, milyen állat készíthette a hálót” – mondta Norm Platnick, az Amerikai Természettörténeti Múzeum pókszakértője.

A Wired újságírói számos szóba jöhető szakembert megkérdeztek, de a legtöbbjüknek még tippje sem volt arról, mi is ez. Azok közül, akik elég bátrak voltak a tippeléshez, sokan valamilyen molylepkére gyanakodnak. „Néhány faj afféle kerítést húz a lerakott peték körül, de ezt a formát még soha nem láttam”, ismerte el Todd Gilligan, a Coloradói Egyetem professzora, elismert lepke- és pillangószakértő.

A neten beérkezett válaszok szerint a dolog lehet egy rovar félkész bábja, vagy egy olyan háló, amit egy a Marsról idekerült pók szőtt. Valójában azonban az a helyzet, hogy pillanatnyilag gőze sincs senkinek, mi is ez pontosan. Természetesen az is előfordulhat, hogy az egész nem más, mint egy nagyon ügyesen megalkotott hoax, ami aztán még évekkel a cáfolat után is előkerül majd időnként a Facebookon.

Rovatok