Index Vakbarát Hírportál

Tudományosan magyarázzák a whisky ízét

2013. szeptember 10., kedd 13:45

Amennyire a skót és az ír whisky különbözik ízében az amerikaitól, annyira különbözik kémiai összetételében is. Egy kutatás most arra próbál rájönni, hogy pontosan mi a különbség.

A Kaliforniai Egyetem kutatói különböző whiskyket vizsgálnak összetevőik alapján. Thomas Collins kutatásvezető azt mondta, hogy egészen gyorsan eljutottak odáig, hogy csak a kémiai összetevőik alapján meg tudják különböztetni egymástól a scotchot a bourbontól és más amerikai whiskyktől, de még a kanadai és ír whiskyktől is.

De ha egy adott típusnál arra próbálnak rájönni, hogy milyen régióból származik, nehezebb dolguk van, mert itt már túl nagy a hasonlóság közöttük. A kutatók most az amerikai whiskyknél szeretnék meghatározni azokat az alkotóelemeket, amelyek alapján meg lehet különböztetni ezeket.

Ha sikerrel járnak, akkor a jövőben a gyártók pontosan tudni fogják, hogy mit kell tenniük azért, hogy jobb legyen whiskyjük. Például arra is választ találhatnak, hogy változik-e a whisky íze, ha ugyanannak a raktárnak a különböző helyiségeiben desztillálják. De a technológiát arra is használhatják, hogy megállapítsák, hogy az adott üvegben nem hamisítvány van-e.

Nagyjából 30-50 kémiai anyag van, amely megkülönböztethet egymástól két whiskyt. Különböző koncentrációban, mennyiségben vannak jelen a különböző italokban. Két módszerrel vizsgáltak hatvan amerikai whiskyt, ezek a módszerek képesek különválasztani egymástól az alkotóanyagokat, meghatározni például a kémiai anyagok súlyát és struktúráját. Ezekből az adatokból következtettek, mi lehet az adott anyag. Ezen kívül még statisztikai elemzéssel próbáltak összefüggést találni az anyagok koncentrációjáról a különböző whiskykben.

A kémiai anyagok egy része magából a gabonából jön, egy részük a fermentáció alatt kerül bele és olyan is akad, amely a hordókból kerül át, amelyben érik az ital. Az etanol jó oldószer és nagyon sok mindent kiold a tölgyfahordókból – magyarázta Collins.

Rovatok