Index Vakbarát Hírportál

A bluggyhal az idei legrondább állat

2013. szeptember 12., csütörtök 19:18 | aznap frissítve

Az angol nevén blobfish (Psychrolutes marcidus) nyerte az Ugly Animal Preservation Society (Egyesület a Ronda Állatok Megmentéséért) és a newcastle-i British Science Festival közös szavazását a legrondább állatok körében - számol be a BBC.

A blobfishnek ugyan nincs magyar neve, de ahogy az "Ilyen állat márpedig nincs" facebookoldalon felvetették, magyarul hívhatnánk mondjuk bluggyhalnak. A hal azért néz ki ilyen szerencsétlenül, mert mert nincsenek izmai, amik összetartanák. Nem csinál mást, mint sodródik az árral, és megeszik mindent, ami az útjába kerül.

Mi legyen a blobfish magyar neve?

  • 8678
    Bluggyhal
  • 4216
    Zsírhal
  • 3940
    Inkább haljon ki
  • 2121
    Broáfhal
  • 966
    Pufi hal

A rondasági versenyt azért szervezték, hogy felhívják a figyelmet az esztétikailag hátrányos helyzetű kihalófélben lévő egyedekre.

A bluggyhal megelőzte többek közt a borneói nagyorrú majmot, a kakapót (bagolypapagáj), a titicaca vízibékát (őt gyűrött fazonja miatt "scrotum", azaz herezacskóbékának csúfolják), a malacképű teknőst (más néven kétkarmú teknős), a mexikói axolotlt és a lapostetvet is.

A szerzők azért tartották fontosnak az akciót, mert az emberek inkább az aranyos állatokat védik, mint mondjuk a pandákat, pedig a ronda állatok kihalása is rossz hatással van a biodiverzitásra.

Az Index 2006-os rondaállatversenyét a foltos hiéna nyerte.

Rovatok