Index Vakbarát Hírportál

Rózsaszín cellákkal nyugtatják a rabokat

2013. szeptember 12., csütörtök 14:33

Rózsaszínre festettek harminc börtöncellát Svájcban, hogy hamarabb lehiggadjanak a legerőszakosabb elítéltek. Az újítás eredményes. Daniela Spath pszichológus szerint 15 perc alatt lecsökken a rózsaszínű cellába csukott rab dühszintje, de azért általában két órán át higgasztják. Néhány svájci rendőrkapitányságon is rózsaszínben láthatják a világot a dühöngő vendégek, azokon is vannak már rózsaszín cellák ugyancsak nyugtatóként.

A színterápia nem újkeletű, korábbi pszichológiai tanulmányok sokasága foglalkozott a színeknek az emberre gyakorolt lélektani hatásaival, és a rózsaszínt egyöntetűen lecsillapítónak találták. Az Egyesült Államokban egy sportstadionban a vendégcsapat öltözőjét festették rózsaszínre a helyi csapat edzőjének utasítására, hogy passzív hangulatba hozza az ellenfelet.

Az elítéltek általában nem rajonganak a rózsaszínért. Texasban egy börtönben ezért ilyen ruhában járatják őket, hogy még kevesebb kedvük legyen visszakerülni a rács mögé. Ami a svájci újítást illeti, a rózsaszín népszerű a börtönőrök körében, a rabok azonban ott sem örülnek neki.

Megalázó, hogy olyan cellában kell raboskodniuk, amely egy kislány szobájához hasonló – idézte Peter Zimmermant, a svájci börtönreform egy munkatársát a The Daily Telegraph.

Rovatok