Index Vakbarát Hírportál

Állati fogaskerék segíti az ugrást

2013. szeptember 13., péntek 10:59

Két fogaskerékként kapcsolódó láb segít elrugaszkodni egy rovarnak, gyorsabban kilő, mint egy megfeszített íjból kilőtt nyíl. A szöcskeszerű állat lábainak felső részén apró fogacskák vannak, ezek a klasszikus fogaskerékhez hasonlóan kapcsolódnak egymáshoz.

Az eredmény, hogy az Issus nevű állat szemvillanásnál is gyorsabban el tud rugaszkodni a talajról, alig két milliszekundum alatt felugrik a magasba. A leggyorsabb ugrás, amit mértek, 13 km/órás sebesség, ami óriási, főleg ha azt nézzük, hogy az egész állat alig néhány milliméteres.

A Science magazinban publikált tanulmány írói rámutatnak arra, hogy ez az első, állatnál felfedezett fogaskerék. Malcolm Burrows, a Cambridge Egyetem kutatója szerint ennek azért van jelentősége, mert úgy tud villámgyorsan ugrani az állat, hogy nem támaszkodik idegrendszerére. Azzal amúgy sem sikerülne ezt a sebességet elérni, ráadásul a fiatal állatnak ereje sincs ekkore erejű kezdőlökéshez.

Hasznossága ellenére a fogaskerék csak az állat életének egy részében van jelen. A felnőtt állatoknál eltűnik ez a kiegészítő. Burrows szerint azért, mert a felnőtt állat már elég erős ahhoz, hogy gyorsan tudjon mozogni és nincs szüksége a segítségre.

Rovatok