Index Vakbarát Hírportál

Ősöreg gyapjas mamutot állítanak ki

2013. szeptember 16., hétfő 14:14

Egy 39 ezer éve elpusztult, a fagyott talajban konzerválódott gyapjas mamutot (Mammuthus primigenius) állítanak ki novemberben Tajpejben. A kiállítást november 16. és március 2. között kereshetik fel az érdeklődők a Csang Kaj-sek-emlékcsarnoknál.

A Yuka becenevű állatot 2010-ben találták meg a szibériai Jakutföld partjainál; a szakértők szerint ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt mamutlelet. Yuka most egy jokohamai kiállításon látható; az óriás állat mostanáig több százezer látogatót vonzott.

A nőstény mamut becslések szerint tízéves korában pusztulhatott el. A tajpeji szervezők szerint az állat bőre, agyara, farka és négy lába remek állapotban maradt fenn. Szemjon Grigorjev, a maradványokat felfedező csoport vezetője feltételezi, hogy a mamut vízbe esett vagy beleragadt az ingoványba, ahonnan aztán nem tudott kiszabadulni, így végül elpusztult. Yuka testének alsó része, köztük az alsó állkapcsa és a nyelvszövete is kitűnő állapotban maradt meg. A kutatóknak sikerült folyékony vért és izomszövetet is venniük az állattól.

Rovatok