Index Vakbarát Hírportál

13 éves, de a mikrobiológia doktora lesz

2013. szeptember 17., kedd 16:05

Tizenhárom évesen vág neki a mikrobiológia mesterdiploma megszerzésének egy szegény családból származó észak-indiai lány. Sushma Verma édesapja a földjét adta el, hogy fizetni tudja a lánya tanulmányainak egy részét, remélve, hogy így sikerül bejuttatnia őt az ország egyre növekvő középosztályába. A lány hétévesen fejezte be a középiskolát, hat évvel később kapta kézhez alapképzési diplomáját.

A kislány három fiatalabb testvérével és szüleivel él együtt; mellettük eszik, alszik és tanul az észak-indiai Lakhnauban lévő egyszobás lakásukban. A család kizárólag az apa nagyjából 200 rúpiás, körülbelül 710 forintos béréből tartja fenn magát – ennyit kap azért, hogy építkezéseken dolgozik. A család legértékesebb tulajdona egy tanulóasztal és egy használtan vett számítógép. Sushma szerint a televízió és egyéb dolgok hiányának megvan az az előnye, hogy nem tud mást csinálni, csak tanulni.

A lány a jövő héten kezdi meg tanulmányait a lakhnau-i B.R. Ámbédkar Central University falai közt. Az apja már most is mindennap biciklivel viszi a kampuszra, hogy Sushma megismerkedhessen a tanárokkal, mielőtt az órák megkezdődnek. A kislány először orvos akart lenni, de 18 éves koráig nem csinálhatja meg az ehhez szükséges tesztet. Sushma nem az első a családban, akinek ilyen komoly ambíciói vannak: a bátyja 9 évesen fejezte be a középiskolát, és 2007-ben India egyik legfiatalabb számítógép-tudományi végzőseként szerzett diplomát, mindössze 14 évesen.

Indiában több millió gyerek még általános iskolába sem jár. A szülők főleg a lányokat tartják vissza a tanulástól, hogy a fiaik előmenetelét segítsék. Sushma taníttatásáért az édesapja eladta egyetlen, 930 négyzetméteres földjét; a kislány tandíjának maradék részét egy jótékonysági szervezet fizeti.

Rovatok