Index Vakbarát Hírportál

Stephen Hawking kiállt az eutanázia mellett

2013. szeptember 18., szerda 12:00

A világhírű fizikus, Stephen Hawking korábban azt mondta, nem ért egyet az orvosilag támogatott eutanáziával. Mostanra megváltozott a véleménye: legutóbb azt nyilatkozta, hogy támogatja azokat a gyógyíthatatlan betegeket, akik szeretnének véget vetni a szenvedésüknek. A 71 éves Hawkingnál 21 éves korában diagnosztizálták az amiotrófiás laterálszklerózist, ismertebb nevén a Lou Gehrig-kórt. Az orvosok akkor azt mondták, legfeljebb két-három éve lehet hátra.

Hawking 2006-ban azt nyilatkozta, hogy bár az embereknek meg kéne adni a jogot ahhoz, hogy véget vethessenek az életüknek, úgy vélte, ez nagy hiba lenne. Akármilyen szörnyű is legyen valakinek az élete, mindig csinálhat valamit, amíg sikeres lehet, és amíg él, addig remélhet is. Az elméleti fizikusként és kozmológusként világhírt szerzett Hawking azonban nemrég azt mondta a BBC-nek, hogy támogatja azokat, akik úgy érzik, az élet számukra már nem elviselhető.

„Azt hiszem, azoknak, akik gyógyíthatatlan betegek és elviselhetetlen fájdalmaik vannak, meg kéne adni a jogot, hogy véget vessenek az életüknek, és nem kéne azokat vádolni, akik ebben segítenek nekik” – mondta Hawking. „Ha az állatokat sem hagyjuk szenvedni, akkor az embereket miért?”

Hawking szerint azt is biztosítani kéne, hogy senkinek ne vegyék el az életét az akarata ellenére. Felidézte, hogy 1985-ben, amikor súlyos tüdőgyulladást kapott, létfenntartó berendezésre kapcsolták. A felesége, Jane Hawking kikapcsolhatta volna a gépet, de mégsem tette meg, és Hawking azóta a tudományos és irodalmi életben is ritkán látott sikereket ért el.

Rovatok