Index Vakbarát Hírportál

2050-ig megduplázódik az élelmiszerigény

2013. szeptember 19., csütörtök 10:30

A Római Klub szerint 2050-ig kétszeresére fog nőni a világ élelmiszerigénye, míg a Föld energiaszükségletei a mostani háromszorosát fogják kitenni.

Ian Johnson, a klub főtitkára a szervezet csütörtökön kezdődő éves ülését beharangozó cikkében arról is írt, hogy a következő 37 évben várhatóan 2,6 milliárddal nő majd a Föld most hétmilliárdos lakosságának lélekszáma. A természeti erőforrások iránti növekvő igény és a klímaváltozás hatalmas terhet jelent majd az emberiség és a bolygó számára.

Johnson az Ottawa Citizenben megjelent cikkében azt is leírta, hogy az emberiség példátlan mértékben fogyasztja a természet kincseit; minden másodpercben közel fél hektár trópusi esőerdőt pusztítunk el, és a tengeri halállomány sosem volt még ilyen alacsony. A XXI. század számos nehézséget hoz, de ezek közül kevés olyan jelentős, mint a környezet rendbetétele.

Johnson ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a példátlan feladatokat a mai, példátlan együttműködési lehetőségekkel meg lehetne oldani. Ezek a nehézségek többnyire emberi eredetűek, de Johnson szerint épp ezért meg tudjuk javítani, amit elrontottunk.

Az 1968-ban alapított Római Klub 30 ország politikusait, üzleti vezetőit és tudósait tömöríti, akik az emberiség jövőjének fenntarthatóságára keresnek megoldásokat. A szervezet 1972-ben publikált, A növekedés határai című jelentésével vált világszerte ismertté.

Rovatok