Index Vakbarát Hírportál

Plazmakarral integet a kozmikus óriás

2013. szeptember 24., kedd 16:20

Friss képet adott ki a NASA a közeli Coma galaxishalmazról, ami körülbelül 300 millió fényévnyire van tőlünk és több mint ezer galaxisból áll. A Chandra Röntgenobszervatórium és a Sloan Digitális Égboltfelmérési Program (SDSS) felvételeiből összeállított képen több millió fokos gázok hatalmas, rózsaszínben, fehérben és kékben ábrázolt képződményei láthatók.

A legalább félmillió fényévnyi kiterjedésű képződmények tanulmányozása lehetővé teszi annak megértését, hogyan növekedett a Coma – kisebb galaxiscsoportok és -halmazok összeállásával – a világegyetem egyik legnagyobb halmazává. A kép csak a legfényesebb röntgensugár-kibocsátásokat mutatja a képződmények kiemelésének érdekében, de a forró gáz az ábrázolt tér egésze fölött jelen van.

A Coma körülbelül 1,5 biliárdszor nagyobb tömegű a Napnál. Ebben a galaxishalmazban találták meg először a sötét anyag létezésére utaló bizonyítékokat, amikor Fritz Zwicky kimutatta, hogy a tömege sokkal nagyobb, mint amekkorára a benne lévő csillagok alapján számítani lehetne.

Rovatok