Index Vakbarát Hírportál

Szirti sas – szikaszarvas 1-0

2013. szeptember 24., kedd 09:16

Különösen ritka felvételeket készített Oroszország távol-keleti vidékén egy ott kihelyezett automata vadkamera. A szerkezetet eredetileg szibériai tigrisek fotózására szánták, azonban három képen épp az látható, ahogy egy szirti sas leterít egy szikaszarvast.

A három kép a támadás két másodperces jelenetét őrizte meg, a szarvas tetemét néhány méterre a kamerától később meg is találták. Ez elsőre meg is lepte a kamera rutinellenőrzésére érkező szakembereket.

„A memóriakártya és az akkumulátor cseréje miatt mentem oda, akkor láttam meg hogy ott fekszik egy szarvas, de a közelben nem voltak ragadozótól származó lábnyomok” – mondja az esetet leíró tanulmány szerzője, Linda Kerley, a Londoni Állattani Társaság tagja. „Olyan volt, mintha a szarvas futás közben egyszer csak elpusztult volna. Csak a táborba visszaérkezve néztem meg a képeket, amik alapján már látszott, mi is történt pontosan.”

A tanulmány társszerzője, Jonathan Slaght szerint a szirti sasokról számtalan hasonló történet kering. „Világszerte sok meghökkentő történet van arról, hogy ezek a madarak mi mindent támadnak meg. A kisebb nyulak mellett az is megtörténik, hogy sakálokra, szarvasokra csapnak le, illetve egy 2004-es feljegyzés szerint egy szirti sas a medvebocsoktól sem fél.”

Kerley saját bevallása szerint 18 éves kutatói pályafutása során sokszor látott már elpusztult szarvast, de ehhez hasonlót még nem tapasztalt. Az eset Slaght szerint sem gyakori. „Lindának hatalmas szerencséje volt, a kamerák egy nagyon ritka eseményt rögzítettek.”

Rovatok