Index Vakbarát Hírportál

2030-ra véget érhet az AIDS-járvány

2013. szeptember 25., szerda 11:01

Világszerte 2,3 milióval nőtt 2012-ben a HIV-fertőzöttek száma, ami 33 százalékkos csökkenést jelent 2001-hez képest. A gyermekek közt ennél is nagyobb, 52 százalék volt a visszaesés. A terjedés fékeződésének bíztató jeleit látva Luiz Loures, az ENSZ AIDS-szel foglalkozó hivatalának (UNAIDS) vezetője azt nyilatkozta, elérhető célnak tűnik, hogy 2030-ben véget érjen a globális AIDS/HIV járvány.

Az ENSZ tavaly év végén már körülbelül 10 millió embert juttatott életmentő gyógyszeres kezeléshez a szegény és mérsékelt jövedelmű országokban, ami egy év alatt 20 százalékos növekedés. Előreláthatólag 2015-ben már 15 millióan kapnak kezelést.

Komoly javulást sikerült elérni az HIV kezelésében és kordában tartásában. A kitartó munkának köszönhetően 30 százalékkal csökkentek az AIDS-es halálesetek 2005 óta, amikor 2,3 milliónál tetőzött a betegségben elhunytak száma.

Az UNAIDS jelentése azonban komoly lamaradásról számolt be a HIV által leginkább veszélyeztetett emberek körében. Az intravénás droghasználók, a prostituáltak és a meleg férfiak körébe lassan jutnak el HIV megfékezését szolgáló terápiák. Számos országban hátrányos megkülönböztetés éri ezeket a csoportokat.

Loures szavai szerint megváltozott a HIV terjedésének jellege, világszerte elszórtan, néhány forró pont körül koncentrálódnak a megbetegedések, és a homoszexuális férfiak körében még mindig kezelhetetlen a járvány. Esetükben különösen nagy gondot jelent a hátrányos megkülönböztetés, sok országban nem kapnak orvosi szolgáltatást, vagy óvszert sem tudnak venni maguknak.

Rovatok