Index Vakbarát Hírportál

Lenyűgöző fotók a pusztuló tengerekről

2013. szeptember 25., szerda 10:26

Megjelent a Global Reef Record, a világ első olyan online adatbázisa, ami gyönyörű víz alatti panorámafotókat kombinál az óceánkutató intézetek adatbázisaival. A Catlin Seaview Survey által gondozott projekt célja, hogy az emberek jobban megértsék a klímaváltozás és a környezetszennyezés hatását, amely átalakítja a korallzátonyokat és más tengeri élőhelyeket.

A CSS kutatói először 2012 szeptemberében adtak ki átfogó tanulmányt a Nagy-korallzátonyról, képeiken részletesen, teljes mélységében dokumentálták az állapotát. Több mint százezer 360 fokos panorámaképet készítettek, és munkájuk során teljes hosszában végigjárták a 2300 kilométeres zátonyt.

A különleges vízalatti kamerákkal dolgozó csapat azóta Belize, Mexikó és Aruba partjainál is a víz alá merült, múlt héten pedig Bermudánál vettek részt egy projektben helyi óceánkutatókkal. Már találtak néhány példát a korallok kifehéredésére, amivel megerősítették az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) korábbi figyelmeztetéseit.

Rovatok