Index Vakbarát Hírportál

Hová menjünk a kutatók éjszakáján?

2013. szeptember 27., péntek 13:44

Ne essen pánikba akkor se, ha most döbbent rá, hogy ma rendezik a Kutatók Éjszakáját és azzal szembesült, hogy minden regisztrációköteles program betelt: az este számtalan szabadon látogatható programot tartogat!

Budapesten

A budapesti programkínálat annyira színes és szerteágazó, hogy órákat lehet eltölteni a böngészésével és a tökéletes program – a helyszínek távolságát és a kezdési időpontokat összehangolni igazi művészet – összeállításával. Olvasóinkat szeretnénk megkímélni ettől a verejtékes munkától, ezért összegyűjtöttük a legérdekesebb, előzetes regisztráció nélkül is látogatható programokat.

Akik a műszaki tudományok iránt érdeklődnek kezdhetik a délutánt az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG), ahol délután négytől lesz interaktív előadás a GPS-ről, lehet mikroszkópozni és a robotikával is megismerkedhetünk. Innen hat órára kényelmesen átérhetünk az ELTE Természettudományi karára, ahol érdekes fizikai kísérleteket fognak bemutatni. Az ELTE lágymányosi kampuszáról érdemes a BME felé venni az irányt, ahol több, egész este látogatható érdekes kiállítás és program is van. Meg lehet nézni például a BME-s diákok által épített versenyautókat, folyamatos bemutatók vannak a Nagyfeszültségű Laboratórium előterében, húsz percenként pedig a lézeres megmunkáló laborban folyó munkába pillanthatunk be. Ha elunnánk magunkat a BME-n, kiugorhatunk az Ericcson Magyarországhoz, ahol egyebek mellett például kipróbálhatjuk, milyen okostelefonnal gombfocizni.

A regisztráció nélkül látogatható műszaki előadásokat, programokat egyébként itt találja.

A természettudományok iránt érdeklődők is kapkodhatják a fejüket a jobbnál jobb programok után. A szervező Tempus Közalapítvány Ajtósi Dürer sori épületében például 17:10-től játékos vulkánkísérletek lesznek, 18:00-tól pedig bemutatják a titokzatos Guiness-rekorder citromerőművet és kísérleti show is lesz. Ha ezt a programot választjuk, lemaradunk a szintén 17:00-kor kezdődő füvészkerti laborlátogatásról és előadásról vagy a 18:20-kor kezdődő, szintén izgalmasnak ígérkező Mutánsok Harca című előadásról az ELTE Természettudományi Karán. Ha látványos kísérleteket néznénk, az Ericcson Magyarország, a Klebersberg Kulturkúria és az Óbudai Egyetem programkínálatában is érdemes körbenéznünk. Az összes természettudományi programot itt vehetik szemügyre!

Ha az emberi test működése foglalkoztat igazán, a Semmelweis Egyetemen a helyünk, ahol előadást vagy bemutatót láthatunk az érzékszerveinkről, a csecsemőgondozásról, az őssejtekről, a szervadományozásról és a patkányok visszeres lábairól is, de megtanulhatjuk az elsősegélynyújtás alapjait és az izomláz kezelésének leghatékonyabb módjait is. Az orvostudományi programokról itt tájékozódhatnak.

A kutatók éjszakájára a puha tudományok is készülnek. A Corvinus egyetemen részt vehetünk például a Nemzeti Színház improvizációs játékában, a Tempusnál a női és a férfi kommunikáció különbségeiről, az ELTE-n a születési előtti időszak lélektanáról és a hétköznapi lelki jelenségek tudományos magyarázatáról hallhatunk előadást, vagy megismerkedhetünk a szerencsejáték-kutatásokkal, illetve megtudhatjuk, mennyire vagyunk fogékonyak a hipnózisra. Az egyéb társadalomtudományi programokról itt, a bölcsészettudományi programokról pedig itt olvashatnak.

Vidéken

Vidéken főleg a nagy egyetemi városokban lesznek leginkább sokszínű programok, de más nagyvárosokban sem kell unatkozniuk péntek este. Pécsett például csinálhatunk árvizet egy pohár kólából, megtudhatjuk, mi mindent tud rólunk egy bevásárlóközpont és mit kezd az adatainkkal, lesz szó a szörnyetegekről, és a különféle fogyókúrákról is. Szegeden előadást hallgathatunk a génmódosított élelmiszerekről és bepillantást nyerhetünk a helyszínelők munkájába, ha pedig inkább művészetekkel töltenénk az estét, válasszuk a "Bűnök és tények az operaszínpadon" című előadást. Debrecenben lesz LEGO-robot programozási verseny, orchidea-kiállítás, megtudhatjuk hogyan kell megjósolni, hogy ki lesz a jövendőbelink vagy kalandozhatunk a zsenialitás és az őrület határmezsgyéjén.

Rovatok