Index Vakbarát Hírportál

Kész a távcsőként működő kontaktlencse

2013. szeptember 27., péntek 09:51

Elkészült a kontaktlencse, ami szükség esetén távcsőként is használható. Az új fejlesztést nemcsak a gyengén látók használhatják, hanem akár a hadsereg tagjai is; nem véletlen, hogy a fejlesztés fő támogatója a DARPA volt, a Pentagon kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége.

Eric Tremblay, a kontaktlencse vezető fejlesztője, a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatója elmondta, hogy egy apró teleszkópot építettek be a lencsébe. A felépítése hasonló a többi kontaktlencsééhez, de ebbe négy apró alumínium tükröt is beépítettek. Ezek a távcsőhöz hasonlóan felnagyítják a fényt, így mindent 2,8-szoros nagyításban láthatunk vele.

A DARPA főleg azért támogatta a projektet, mert szeretnének szuperlátást biztosítani az amerikai hadsereg katonáinak. A lencse ugyanakkor nemcsak katonai célokra használható; ha felveszünk egy, a 3D tévékhez is használt szemüveget, és bekapcsoljuk, a lencse normális képet ad. Erre azért van szükség, mert a lencse polarizált szűrői határozzák meg, hogy a fény érintse-e a nagyításért felelős alkatrészeket is.

A kontaktlencsék tízszer vastagabbak a hagyományos társaiknál. Tremblay elmondta, hogy mielőtt használni kezdenék őket, még idén elvégeznek velük egy klinikai vizsgálatsorozatot, hogy megállapítsák, kényelmes és biztonságos-e a viselésük.

Rovatok