Index Vakbarát Hírportál

Patkányokat alkalmaz a holland rendőrség

2013. szeptember 27., péntek 11:20

A rotterdami rendőrség patkányokat is állományba vett. Mármint igaziakat: nem a szervezett bűnözésbe beépülő besúgókat, hanem a rágcsálók családjába tartozó emlősöket. A patkányok ugyanis intelligensek, taníthatók, és szükség esetén ki tudják szagolni a kábítószert is.

A holland rendőrök hasonló módon képzik az állatokat, mint a drogkereső kutyákat. Monique Hamerslag vezető kiképző szerint a patkányok gyorsan tanulnak: 10-15 nap alatt megtanulják megkülönböztetni az egyes illatokat. A patkányok kiképzése ráadásul sokkal olcsóbb, mint a kutyáké, és nem is kerülnek olyan sokba – arról nem is beszélve, hogy sétáltatni sem kell őket.

Az első rendőrpatkányokat híres detektívek után nevezték el: Derricknek, Thompsonnak, Thomsonnak, Magnumnak és Poirotnak hívják őket. Ők az első patkánykadét-osztály, már második éve koptatják a patkányakadémia ketreceit. Az osztály eminense Derrick, ő 98,8 százalékos hatásfokkal dolgozik.

Bármilyen ügyesek is a patkányok, valószínűleg nem fogják kiszorítani a rendőrkutyákat. A patkányok óvatos állatok, nem szeretnek ismeretlen helyeken korzózni, és ez ronthatja a hatékonyságukat is. A rendőrök ezért nem a bűnügyek helyszínére viszik őket – hogy a kutyákhoz hasonlóan kiszimatolják az elrejtett drogot, vagy egy holttestet –, hanem a ketrecükhöz viszik az illatmintákat. Derrick és társai még nem vesznek részt a rendőrségi munkában, de a kiképzők remélik, hogy jövőre már az állatkák is bekapcsolódhatnak a szervezett bűnözés felszámolásába.

Rovatok