Index Vakbarát Hírportál

Részecskekutatóké lehet a fizikai Nobel-díj

2013. szeptember 27., péntek 16:09

Az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon létét megjósoló skót Peter Higgst és a belga Francois Englert nevezte a fizikai Nobel-díj legfőbb esélyesének az évente közzétett esélylatolgatásában a Thomson Reuters. A kémiai Nobelt azok a tudósok kaphatják, akiknek a DNS-metiláció, valamint a klikk-kémia köszönhető.

A többi részecske tömegéért felelős bozon létezését 1964-ben több tanulmányban összesen hat tudós jósolta meg. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben, a CERN-ben több ezren dolgoztak azon, hogy a nagy hadronütköztető (LHC) segítségével bizonyítsák, hogy létezik a fizika standard modelljének utolsó hiányzó alapeleme. Alfred Nobel végrendelete azonban kiköti, hogy a díjat legfeljebb hárman kaphatják meg egy évben. A Thomson Reuters szerint a bozon keresztapja, Peter Higgs, valamint Francois Englert lesznek a díjazottak.

Higgs szinte biztos, Engler esélyes befutó

Abban szinte teljes az egyetértés, hogy a fizikai Nobelt azok az elméleti szakemberek kapják majd, akiknek elgondolása évtizedek után bizonyítást nyert. Mivel a szintén belga Robert Robert Brout 2011-ben meghalt, csak öt esélyes maradt, a díj ugyanis posztumusz nem ítélhető oda. A Thomson Reuters szerint egyértelműen Higgs, valamint a Brout munkatársaként dolgozó Engler lehetnek a legnagyobb esélyesek. A szervezet munkatársa, David Pendlebury jóslata számításba vette, hogy más kutatók milyen gyakran idézték Higgs és Englert munkáit. A szakértő 2002 óta 27 Nobel-díjast jósolt meg helyesen.

Pendlebury szerint a 84 éves skót és a 80 éves belga tudós logikus választás lenne ebben az évben. Noha Brout és Englert tanulmánya jelent meg 1964-ben elsőként, a témában másodikként publikáló Higgs volt az, aki egyértelműen megjósolta a részecske létezését. Hasonló elgondolásait fogalmazta meg nem sokkal később az amerikai Carl Hagen és honfitársa, Gerald Guralnik, illetve a brit Tom Kibble, de az ő tanulmányaikat kevesebbet idézték azóta.

Peter Higgs neve már tavaly is felmerült az esélylatolgatás során, miután a CERN 2012 júliusában bejelentette, hogy nagy bizonyossággal megtalálta a bozont. Az előzetes adatok ugyanakkor megerősítésre szorultak, és ez csak idén tavasszal történt meg. Pendlebury szerint a díj tükrözné a Higgs-bozon felfedezésének jelentőségét – a részecske ugyanis betölti az utolsó rést a standard modellen, amely a ma általánosan elfogadott elmélet a világegyetem keletkezéséről –, de azért is fontos lenne, mert Higgs és Englert egyaránt elmúltak 80 évesek.

Rovatok