Index Vakbarát Hírportál

Eljutott a második magánűrhajó az ISS-re

2013. szeptember 29., vasárnap 15:40

Egyhetes késéssel, de sikeresen dokkolt az Orbital Sciences Corp. amerikai magánvállalat Hattyú nevű, pilóta nélküli teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomáson vasárnap.

A Cygnus nevű teherszállító a második magánűrhajó, amely sikeresen eljutott az ISS-re. A gép közép-európai idő szerint 10 perccel 12 óra előtt érkezett meg az űrállomásra, ahol az asztronauták a komplexum robotkarjával befogták és dokkoltatták azt, 418 kilométerrel a Föld felett. A próbaút során a gép teherszállító kapszulája 590 kilónyi utánpótlás, ruhákat, élelmiszereket és más, nem létfontosságú ellátmányt szállított az ISS hatfős személyzetének.

Az űrhajót még szeptember 18-án indította útjára a NASA a Virginia állambeli, Wallops-szigeti űrközpontjából. Az eredeti tervek szerint négy nappal később dokkolt volna, de először egy szoftverhiba, majd az ISS-re három asztronautát szállító Szojuz orosz űrhajó megérkezése miatt nem tudott csatlakozni a komplexumhoz, így egyhetes késéssel ért célba.

A Space Exploration Technologies (röviden: SpaceX) amerikai magánvállalat Dragon nevű teherűrhajójához hasonlóan (amely eddig két missziót hajtott végre) a Cygnus is az amerikai űrfuvarozási kapacitás helyreállítását segíti a NASA űrsikló flottájának 2011-es nyugdíjazása után. Oroszország, Európa és Japán szintén automata teherszállítókkal segíti a 100 milliárd dollárért megépített ISS legénységének ellátását. A NASA 684 millió dollárral és technikai háttérrel támogatta a két magáncéget saját rakétáik és kilövőállásaik fejlesztésében. Emellett összesen 3,5 milliárd dolláros szerződést tudhatnak magukénak a teherszállító küldetésekre.

A SpaceX tavaly óta hajt végre fuvarozó repüléseket e szerződés alapján, az Orbital a tervek szerint decemberben kezdi meg a rendszeres utánpótlás-szállítmányozást az ISS-re. Előbbi céggel 12, utóbbival 8 fuvarra kötött megállapodást a NASA.

Rovatok