Index Vakbarát Hírportál

Molekuláris technológiával gyógyítottak agytumort

2013. szeptember 30., hétfő 14:21

Sikerrel kezelte egereknél molekuláris technológiával az emberi agyban leggyakrabban kialakuló tumort, a glioblasztómát japán kutatók egy csoportja. A glioblasztóma az egyik legnehezebben kezelhető és legveszélyesebb agytumor. Sugárkezeléssel elérhető ugyan, hogy a daganat zsugorodjon, de néhány hét vagy hónap elteltével majdnem minden esetben számolni kell kiújulásával.

A Tokiói Egyetem kutatóinak nanoméretű hordozók segítségével sikerült közvetlenül a daganat sejtjeibe juttatniuk a rák elleni gyógyszert. A Kataoka Kazunori bioanyag-mérnök vezette csoport a molekuláris önszerveződés folyamatát alapul véve alkotott egy polimer micellát, felszínén ligandokkal. Ligandnak a receptorhoz kapcsolódó molekulát nevezik.

A gyógyszerek agysejtekbe való juttatása nehéz, mert az agy véredényeinek szinte áthatolhatatlan falai vér-agy gátat képeznek. Amikor azonban Kataoka és kutatócsoportja beinjekciózta a ligandumos micellákat, amelyekkel platinatartalmú rákellenes gyógyszereket juttattak az egerek vénájába, a nanohordozóknak sikerült áthatolniuk a gáton, hogy végül elérjék a tumor célba vett sejtjeit, majd ott meggátolják a rosszindulatú daganat növekedését.

A korábbi gyógyszerhordozó rendszerek nem voltak képesek elpusztítani a gliobasztóma sejtjeit a gát miatt. A ligandkapcsolat egy membránon áthatoló fehérjével azonban segítségére volt a mindössze 30 nanométeres átmérőjű micelláknak, hogy áthatoljanak a vér-agy gáton.

Rovatok