Index Vakbarát Hírportál

Nyílt nap volt a CERN-ben

2013. szeptember 30., hétfő 08:19

Mintegy 70 ezren voltak kíváncsiak az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN Genf melletti központjára az intézmény nyílt hétvégéjén.

A CERN első alkalommal nyitotta meg kapuit a nagy hadronütköztető 2008-as üzembe helyezése óta. Az érdeklődők megismerhették a nemzetközi tudományos központ felfedezéseit és kísérleteit, valamint azokat a lenyűgöző szerkezeteket, amelyek a felfedezésekhez, többek közt az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon megismeréséhez vezettek.

Az Our Universe is Yours (A mi világunk a tiétek) című programon a látogatóknak volt alkalmuk találkozni a CERN kutatóival, mérnökeivel és technikusaival, bebarangolhatták a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóközpontjának laboratóriumait és részecskegyorsítóit. A vendégek kísérletekben vehettek részt az antianyag-gyárban - a CERN egyetlen részecskelassítójában -, az óriási mágneseknek otthont adó hangárokban és más helyszíneken.

20 ezer érdeklődő juthatott le a föld alá, a világ legnagyobb - 27 kilométeres - részecskegyorsítójába, a nagy hadronütköztetőbe (LHC) is. A CERN-ben igen ritkán, általában ötévente tartanak nyílt napokat. A mostanira többek közt azért kerülhetett sor, mert az LHC fejlesztése miatt két évig áll, és - nagyobb energián - csak 2015-ben indul újra.

Rovatok