Index Vakbarát Hírportál

Propilént találtak a Szaturnusz holdján

2013. október 1., kedd 09:15

Az űrkutatás egyik legfontosabb kérdése, hogy honnan szereznek majd a más bolygókra és holdakra ellátogató missziók elegendő alapanyagot ahhoz, hogy különböző alkatrészeket vagy eszközöket gyárthassanak. A marsi víz kutatásánál is megoszlik a figyelem: egyrészt fontos tudni, hogy volt, illetve van-e bármilyen élet a Marson, másrészt viszont fel kell mérni, vajon mennyire lenne nehéz nem odaszállított, hanem helyben kitermelt vízzel ellátni majd a Mars-missziók résztvevőit.

Arra ugyanakkor csak kevesen számítanak, hogy uzsonnásdoboz-alapanyagot találnak természetes formában valahol. Ennek ellenére a Cassini űrszonda a polipropilén, vagyis a műanyag egyik legfontosabb alapelemét, propilént talált a Szaturnusz Titán nevű holdján. A kis mennyiségben jelen lévő, színtelen, szagtalan, gyúlékony gázt a Földön is főleg kőolaj és földgáz feldolgozása során nyerik, és a polipropilén mellett számos más, fontos vegyület gyártása is a propilénből indul ki.

A Cassini mérései már korábban is mutattak ki kis mennyiségű propilént a Titán légkörében, de csak mostanra vált biztossá, hogy nem mérési hibáról van szó. Nem kell arra számítani, hogy hamarosan mindenki titáni propénből készült ételhordóban viszi majd a munkába a bablevest: a propénmolekulák mennyisége elenyésző, a légkör egymilliárd részecskéjéből alig néhányszor fordul csak elő, így egész komoly termelőegységet kellene először a holdra szállítani ahhoz, hogy akár egy gyufás skatulyához elég műanyagot is legyártsunk.

Rovatok