Index Vakbarát Hírportál

A lézerpuska már nem sci-fi

2013. október 2., szerda 14:51

A lézerpuska többé nem tudományos fantasztikum: a brit TWI cég egy eddig csak robotirányítású gyártósorokon használt lézervágót fejlesztett tovább azzal, hogy markolatot szerelt rá.

Az 5 kilowatt teljesítményű, leginkább anyagok vágására alkalmas ipari lézer 1 mikrométeres hullámhosszú lézersugarat bocsát ki, és ahogy az alábbi videón is látszik, elég hatékonyan vág át akár két centiméter acélt is. A szerszám lézersugár által megolvasztott anyagot nagy nyomású levegővel löki odébb, így már csak ezért is praktikus az a csillogó védőöltözet, amibe a felhasználónak kell bebújnia.

Hand-operated laser cutting for nuclear decommissioning

Akármennyire is lézerpuska, hadászati felhasználása egészen békés lesz: atom- és egyéb nehézfegyverek leszerelésénél jön jól egy ilyen szerkezet: a videón látható acélfelépítményt például nyolc perc alatt sikerül olyan darabokra vágni, amik egy irodai szemétkosárba is beleférnek. Korábban erre a célra márványgolyókkal vegyített vízsugarat használtak, ez azonban nagy mennyiségű szennyezett vizet eredményezett, aminek biztonságos elhelyezése problémás volt.

Rovatok