Index Vakbarát Hírportál

Kész a viselhető hasnyálmirigy

2013. október 2., szerda 13:20

Az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) engedélyezte a világ első mesterséges hasnyálmirigyét, amivel a cukorbetegek beállíthatják a szükséges inzulin optimális szintjét.

A minneapolisi Medtronic most engedélyezett találmánya egy viselhető eszköz, ami leállítja az inzulinadagolást, ha a vércukorszint túl alacsonyra esne vissza – így megelőzhető a diabéteszes kóma. Az inzulin hormon felel a szervezet vércukorszintjének szabályozásáért, de bizonyos típusú cukorbetegségeknél a hasnyálmirigy nem termel inzulint, így a betegek vércukorszintje teljesen felborulhat.

A Medtronic hasnyálmirigye tulajdonképpen az inzulinpumpákat automatizálja. A cukorbetegek ilyet eddig is használhattak, de nekik kellett figyelniük a vércukorszintjükre, illetve az inzulin pontos adagolására. Egy hagyományos pumpa viszont akkor is inzulint juttathat a szervezetbe, amikor a betegnek már túl alacsony a vércukorszintje, és ettől el is ájulhat. Ez alvás közben különösen veszélyes, mert ilyenkor a beteg nem tud figyelni erre.

A Medtronic eszköze, a Minimed 530G a hipoglikémiás esetek 93 százalékát érzékeli, és riaszt, ha a betegnek leesne a vércukorszintje. Ha a felhasználó ilyenkor nem reagál, az eszköz két órára leállítja az inzulinadagolást.

Figyelmeztették az egyik beszállítót

Érdemes megjegyezni, hogy a Medtronic néhány hete egy figyelmeztető levelet kapott az FDA-től. A Minimed 530G-ben ugyanis a kaliforniai Northridge-ben gyártott Paradigm Insulin Infusion Pump nevű inzulinpumpát használják, és ebből a típusból júniusban már visszahívtak egy szállítmányt, mivel nem működtek, vagy rosszul adagolták az inzulint. A cég azóta sajtóközleményt adott ki, amiben azt írják, hogy tisztában vannak a helyzettel, és minden erejükkel azon vannak, hogy elhárítsák a problémát.

Rovatok