Index Vakbarát Hírportál

Szétműttetik magukat a kínai álláskeresők

2013. október 2., szerda 17:04

Egyre gyakoribb a plasztikai műtét a huszonéves kínai városi fiatalok körében. Sokan közülük azt remélik, hogy a beavatkozás javíthatja az elhelyezkedési esélyeiket.

A sina.com hírportál statisztikái szerint a beavatkozások térségbeli központja Dél-Koreában van. Az itteni klinikákat tavaly felkereső kínaiak több mint egynegyede egyetemista volt. Ők elsősorban apróbb kiigazításokat végeztettek: a leggyakoribb beavatkozások az orrplasztika, a szemhéj-felvarrás, valamint a zsírleszívás voltak.

Az újságírók több kínai nagyvárosban is felkeresték a helyi plasztikai sebészeket. Kiderült, hogy az országon belül is hasonló a helyzet. Júliusban és augusztusban van a főszezon: a frissen végzett diplomások ezután mennek majd az első állásinterjúikra. Ebben az időszakban a sanghaji plasztikai műtétek 60 százalékában huszonévesek jelentkeztek műtétre.

A fiataloknak szóló újságok hirdetései között és az interneten több tucat, kifejezetten egyetemistákat megcélzó hirdetést találni. Egyes klinikák még kedvezményeket is nyújtanak, ha a páciensnek van diákigazolványa.

Karrier, házasság, elhízás

Egy 20 ezer résztvevő megkérdezésével végzett internetes kutatás szerint a kínai fiatalok a beavatkozástól azt várják, hogy javulhat a társadalmi státuszuk, és jobb állást kaphatnak.

Az Egyesült Államok és Brazília után Kínában végzik a legtöbb plasztikai műtétet. 2010-ben 1,3 millió regisztrált kozmetikai beavatkozást végeztek el, de a nem regisztrált műtétek száma egyes becslések szerint akár a hivatalosak háromszorosát is meghaladhatja. Nem véletlen, hogy a plasztikai beavatkozások piaca mára 3 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát, és évente 20 százalékkal bővül.

Rovatok