Index Vakbarát Hírportál

Medúzáktól bénult meg egy atomerőmű

2013. október 3., csütörtök 14:43

Most nem cunami bénított meg egy atomreaktort, mint 2011-ben Japánban, hanem sok-sok medúza: le kellett állítani a világ egyik legnagyobb atomerőművét, a svédországi Oskarshamnt. A tengerbiológusok szerint egyre gyakoribb lehet ez a jelenség.

A svéd erőmű üzemeltetőinek szombaton le kellett állítaniuk a hármas számú reaktort, miután több tonnányi medúza eldugította a csöveket, amelyek hűtővizet szállítottak az erőmű turbináiba.

Keddre kitisztították a csöveket, és elkezdődött az 1400 megawattos reaktor újraindítása. Ez a legnagyobb forralóvizes reaktor a világon. Mindhárom reaktort ilyen típusú, ugyanazon az elven működnek, mint a 2011-ben cunami miatt megrongálódott fukusimai darabok.

A medúzák nem most először okoznak problémát atomreaktoroknál. Tavaly a kaliforniai Diablo Canyonnál kellett leállítani második reaktorukat, mert egy adag előgerinchúros állat (salp) eldugította a beömlőnyílásokat. 2005-ben pedig már egyszer le kellett állítani az Oskarshamn egyes reaktorát, akkor is medúzák miatt.

Rovatok