Index Vakbarát Hírportál

Igazi áttörés a magfúzióban

2013. október 8., kedd 12:12

Amerikai kutatóknak laboratóriumi körülmények között sikerült átlépniük egy fontos mérföldkövet az önfenntartó fúzió kutatásában. A magfúzió – az a folyamat, amely a Nap energiáját is adja – egyszer szinte korlátlan és olcsó energiaforrás lehet, ehhez viszont az erőműveknek több energiát kell gyártaniuk, mint amennyit fogyasztanak.

Ez eddig nem jött össze, most viszont az kaliforniai National Ignition Facility (NIF) kutatói áttörést értek el. Az intézményben 192 lézersugárral, a világ legerősebb lézerével egy kis darab hidrogén-üzemanyagot melegítenek fel annyira, hogy megtörténjen a nukleáris fúzió.

A BBC tudósítása szerint szeptember végén, egy kísérlet alkalmával először a világon sikerült több energiát kinyerni a fúziós reakcióból, mint amennyit elnyelt az üzemanyag, pontosabban a fúzióból nyert energia meghaladta az üzemanyag hevítése közben elnyelt energiát. A labor célja a fúziós gyújtás (fusion ignition) megvalósítása, ami akkor történne meg, ha fúzióból nyert energia meghaladná a hevítéshez használt lézerek által felvett energiát. Ez még nem sikerült, mert a folyamat hatékonysága nem 100 százalékos: a lézerek által felhasznált energiának csak egy része jut el az üzemanyaghoz.

A kutatók már több évtizede próbálnak megoldást találni a fúziós reaktorra, a mostani viszont évek óta a leglényegesebb előrelépés. A NIF kutatói 2009-ben 2012. szeptember 30-ra ígérték az áttörést, azonban technikai problémák miatt az nem jött össze.

Rovatok